Bivši brazilski ministar uhapšen zbog korupcije

Rio de Žaneiro -- Bivši brazilski ministar finansija Antonio Paloči uhapšen je zbog navodne umešanosti u korupcionašku šemu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Paloči je je od 2003. do 2010. bio i šef osoblja u vladi bivšeg predsednika Luisa Inasija Lule da Silve, optuženog zbog navodnog organizovanja korupcionaške mreže u slučaju državne naftne kompanije Petrobras.

Paloči je priveden jutros u Sao Paulu, a njegov advokat je hapšenje nazvao "spektaklom", tvrdeći da je njegov klijent nevin.

Brazilski istražitelji tvrde da je Paloči vršio veliki pritisak na zvaničnike građevinske kompanije Odebreht, glavnog učesnika u koupcionaškoj šemi u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras. Vlasti veruju da je tokom više od 10 godina primljeno više od dve milijarde evra mita.

Paloči je navodno pregovarao u ime Silvine Radničke partije i sam je primao mito. Prema zaplenjenim dokumentima, 40 miliona dolara je isplaćeno ljudima povezanih s Radničkom partijom, uključujući Paločija, od 2008. do 2013. godine.

Desetine političara i biznismena je uhapšeno tokom prethodne dve godine u okviru istrage korupcije u Petrobrasu.

Paloči je drugi bivši ministar iz Silvine vlade koji je uhapšen zbog sumnje da je umešan u tu aferu. Prošle sedmice je uhapšen takođe bivši ministar finansija Gido Mantega. Silva je optužen za korupciju i pranje novca, kao i za ometanje pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu