Dodik: Neću u Sarajevo na saslušanje,ne želim da rizikujem

Sarajevo -- Predsednik RS Milorad Dodik saopštio je da još nije dobio poziv za saslušanje Tužilaštva BiH, te da će se kada ga dobije odazvati.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Dodik je na vanrednoj konferenciji za novinare, međutim, rekao da neće ići u Tužilastvo u Sarajevu, ali će pristati da bude saslušan u svakoj drugoj pravosudnoj instituciji na području Republike Srpske.

Predsednik Srpske je rekao da, nakon pretnji bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da će proći kao Gadafi, Sadam ili Slobodan Milošević, ne želi da rizikuje život odlaskom u Sarajevo.

Dodik je, naime, objasnio da je tu pretnju Izetbegovića protumačio kao poruku svim ekstremnim grupama u BiH i poziv na njegovu likvidaciju.

Milorad Dodik treba da se javi 3.oktobra na saslušanje u Tužilaštvu BiH, piše Evroblic, ministar bezbednosti BiH kaže da mnogi od Dodika prave žrtvu.

Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da Dodik u Tužilaštvo treba da se javi u ponedelja, 3. oktobra, dan nakon lokalnih izbora u BiH.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić smatra da je to potvrda da se glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović direktno uključio u predizbornu kampanju u Srpskoj, i to u korist Dodika, praveći od njega žrtvu pred glasačima.

"Pošto su se pojavile različite interpretacije mojih izjava u ovom slučaju, naglašavam da sam protiv bilo kakvog saslušanja zvaničnika Republike Srpske zbog nesprovođenja odluka Ustavnog suda BiH. To je selektivan pristup Tužilaštva BiH. Tom logikom, prvo bi trebalo da budu uhapšeni mnogi drugi, poput Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, koji godinama ne sprovode odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa izborima u Mostaru", rekao je Mektić za Evroblic.

Dodik je rekao da će obrazloženje tog zahteva biti isto kao što je obrazložena zabrana obeležavanja 9. januara, kao Dana RS.

"Mi ćemo tražiti da se 1. mart prilagodi srpskom narodu, jer taj dan se ne obeležava u RS i on u RS nije neradan dan", rekao je Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj pitanja nisu bila dozvoljena.

Prema njegovim rečima, 1. mart je dan koji predstavlja smetnju Srbima jer je tada održan referendum na kome Srbi nisu učestvovali, a Bošnjaci su potvrdili secesiju od SFRJ, što je bio povod za rat.

"Želimo da se otkloni diskriminacija po svim osnovama i da u tom pogledu se sud opredeli i verujem da ćemo unarednih dan-dva, najkasnije u četvrtak poslati zahtev za pokretanje tog postupka pred Ustavnim sudom", rekao je Dodik uz opasku da je to dokaz da zvanična Banjaluka priznaje Ustavni sud BiH.

Takođe, Dodik je saopstio da je prikupljen dovoljan broj potpisa i najavio da će biti pokrenut i postupak za ocenu ustavnosti svih zakona i ostalih opšti i pravnih akata usvojenih u parlamentu Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu