"Dodik u sukobu sa 'svetom', uvlači i Srbiju i Rusiju"

Referendum u RS, održan uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, preti jačanjem konfrontacije međunarodne zajednice i predsednika RS Milorada Dodika.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug
Tanjug

U taj sukob mogu biti uvučene i Srbija i Rusija, piše u tekstu moskovskog dnevnika Komersant.

List piše da međunarodna zajednica ne smatra da je praznik Dan RS legalan i da se, kao i bosanski muslimani, boji da je ovaj referendum probni balon za kojim sledi referendum o izlasku RS iz sastava Bosne i Hercegovine (BiH).

U "Komersantu" se dodaje da je Dodik samo ojačao te bojazni, nazivajući posle referenduma Republiku Srpsku državom i ne isključujući mogućnost održavanja referenduma o samostalnosti.

U tekstu u "Komersantu" se ocenjuje da se međunarodna zajednica našla u složenom položaju, jer ne može da ignoriše referendum i dodaje da će oštro kažnjavanje Republike Srpske samo ojačati napetost u regionu.

List piše, pozivajući se neimenovane sagovornike u Sarajevu, da je najrealnija mogućnost izolacija samog Dodika i podrška manje radikalnih oponenata u Republici Srpskoj.

"U slučaju realizacije takvog plana u konfrontaciju međunarodne zajednice i predsednika RS mogu biti uvučene Srbija i Rusija, na čiju podršku računa Dodik."

Po oceni lista, Moskva izbegava bezuslovnu podršku Dodika, pošto se Kremlj nakon sastanka Dodika sa Vladimirom Putinom ograničio na kratko saopštenje o susretu, gde nema ni reči o referendumu ni o podršci.

"To može da znači da je Moskva, posle Beograda, izabrala da ne ulazi u direktne sporove oko referenduma u RS i njegovih posledica. Jer, podrška Dodika bi za nju značila ne samo dobijanje novog povoda za svađe sa Zapadom, već i zauzimanje jače prosrpske pozicije od one koju zauzima sama Srbija, za Rusiju glavni partner na Balkanu", piše "Komersant".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu