Braća Simović odbila da svedoče zbog pretnji

Beograd -- Nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" braća Miloš i Aleksandar Simović odbili su da svedoče na suđenju optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Oni su naveli da strahuju za svoju i bezbednost svojih porodica.

Nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" braća Miloš i Aleksandar Simović odbili su danas da svedoče na suđenju optuženima za ubistvo novinara Slavja Ćuruvije, navodeći da strahuju za svoju i bezbednost svojih porodica.

Miloš Simović je rekao da ostaje pri iskazu iz istrage koji je dao 10. januara 2014. godine i odbio da odgovara na bilo čija pitanja.

U tom iskazu, kako su preneli neki mediji, on je ispričao da mu je Milorad Ulemek Legija pokazao u diskoteci "Bombaj" u Beogradu Miroslava Kuraka, koji je sada optužen kao neposredni ubica, i Ratka Romića, koji se sada tereti kao saizvršilac, navodeći da su "oni ubili Ćuruviju, i da sada treba da nestanu".

Simović je tada posvedočio da su pripadnici "zemunskog klana" pratili optužene Kuraka i Romića sa ciljem da ih likvidiraju, ali da su kasnije odustali od te namere.

Govoreći o pretnjama Miloš Simović je naveo da brat i on preko porodica dobijaju pretnje i da se od njih traži da odustanu od svedočenja.

"Ne znam ko nam je pretio", rekao je Miloš Simović.

Kako se na pretnje juče požalio i Ulemek, zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić rekao je da će tužilaštvo ispitati navode Ulemeka i Simovića da im je prećeno zbog svedočenja u ovom postupku.

Miloš Simović je danas iskoristio priliku da kaže kako je još 2011. rekao tužilaštvu za organizovani kriminal ime i prezime političara koji je naručio ubistvo Zorana Đinđića i da su ga tužioci tada pitali i za ubistvo Slavka Ćuruvije.

"Na televiziji sam video premijera Vučića na konferenciji kada je rekao da hoće da rasvetli sve zločine iz prošlosti. Poverovao sam da će tako biti, posle toga kod mene su došli tužioci da me pitaju za ubistvo Ćuruvije, rekli su mi da sada postoji politička volja da se razreši i ubistvo Zorana Đinđića i zato sam pristao da svedočim. Međutim, tužilaštvo je tek posle tri godine pokrenulo postupak za ubistvo Ćuruvije, a godinama čekam da se pokrene postupak za ubistvo premijera Đinđića", rekao je Miloš Simović.

Aleksandar Simović, Milošev stariji brat, takođe je rekao da ne želi da svedoči i da ne može da se izjasni o tome da li ostaje pri ranijem iskazu.

"Danas ne mogu da svedočim u ovom procesu", rekao je kratko Aleksandar Simović, navodeći da ne želi da porodicu dovodi u problem zbog svog iskaza.

Tužilaštvo i punomoćnik porodice Ćuruvija tražili su čitanje njihovih iskaza iz istrage, dok su advokati odbrane tražili da se oni izuzmu iz spisa predmeta.

Odluku će doneti sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu