Falsifikatori iz Srbije u Češkoj dobili po osam godina

Prag -- Sud u Brnu osudio je dvojicu Srba na po osam i po godina zatvora zbog prodaje lažnih dolara iz falsifikatorske radionice u Srbiji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Njih dvojica su 2014. i 2015. godine lažne dolare u Češkoj menjali za evro.

Srpska i češka policija zajednički su u leto prošle godine razbile grupu falsifikatora koja je falsifikovane novčanice visokog kvaliteta u apoenima od 100 dolara prodavala i rasturala u SAD, Nemačkoj, Austriji, Litvaniji, Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Državljani Srbije, Dragan Radinković (46) iz Stare Pazove i Goran Vučinić (53), rodom iz Nikšića, osuđeni su danas u Brnu na po osam i po godina zatvora zbog dogovora o prodaji 130.000 falsifikovanih dolara koje je češka policija prilikom pretresa nakon hapšenja zaplenila.

Obojica su priznali krivicu i izrazili žaljenje, iako je odbrana nastojala da dobiju blaže kazne, označivši operaciju kao policijsku provokaciju.

"Jako mi je žao. Pogrešio sam. Kada bih mogao da vratim vreme, to ne bih uradio", kazao je na suđenju Radinković, a prenela češka agencija ČTK.

Kao organizatora svih transakcija sa lažnim dolarima u Češkoj označili su Jozefa Šipoša iz Praga, koji je, prema tvrdnjama odbrane, bio saradnik češke policije.

Glavna štamparija uspelih falsifikata nalazila se u Bačkom Jarku u Srbiji, u prostorijama vođe grupe Zorana Radojčina, kod koga je i u Zrenjaninu srpska policija u leto prošle godine tokom racije zaplenila 32.600 falsifikovanih dolara, kao i novčanice koje još nisu bile u potpunosti dovršene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu