Legija: Pretili mi kako ne bih svedočio o ubistvu Ćuruvije

Beograd -- Svedok na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Milorad Ulemek Legija, izjavio je u Specijalnom sudu da mu je prećeno kako bi odustao od svedočenja.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On nije naveo ko mu je pretio.

Na pitanje okrivljenog Ratka Romića da li mu je on pretio, Ulemek je odgovorio: "Direktno niste, možda jeste, a možda niste".

Na Romićevo pitanje da li mu je Miroslav Kurak pretio, Ulemek je odgovorio da ne zna: "Ne znam. Nije se predstavio, a ko je koga slao, to ćemo da vidimo".

Ulemek je prethodno rekao i da zapisnik prilikom davanja izjave u zatvoru "Zabela" (u januaru 2014) nije pročitao, a da je potpisao poslednju stranu.

"Sve je snimano audio i zapisnik je bio otkucan, a ja sam potpisao prvi i poslednji papir", rekao je Ulemek.

Na zahtev predsedavajuće sudskog veća, sudije Snežane Jovanović, da pojasni izjavu, Ulemek je odgovorio da je potpisao poslednju stranu na kojoj je pisalo da je prisutan "taj i taj".

Vlasnik "Dnevnog telegrafa" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. u Beogradu, ispred zgrade u kojoj je stanovao, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika Državne bezbednosti (DB) Radomira Markovića, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Romić, koji je kao i Radonjić, uhapšen u januaru 2014.

Mediji su, u vreme kada je optužnica podignuta, navodili da je iskaz Ulemeka dat Tužilaštvu za organizovani kriminal 8. januara 2014. u požarevačkom zatvoru "Zabela" bio ključan za podizanje optužnice, hapšenje osumnjičenih i raspisivanje poternice za Kurakom, navodi se na sajtu Fondacije "Slavko Ćuruvija"

Ulemek, koji u Zabeli izdržava dugogodišnju zatvorsku kaznu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine, rekao je da o ubistvu Ćuruvije nema konkretna saznanja i dokaze, ali da ima posrednih saznanja do kojih je došao u razgovoru sa tadašnjim neposrednim starešinom Radetom Markovićem.

Odbrana okrivljenih zatražila je da iz zvaničnih spisa bude izdvojen Ulemekov iskaz dat 2014. godine u "Zabeli", jer on tada nije bio oslobođen čuvanja državne tajne, a iskaz su uzimala dva zamenika tužioca na saslušanju koje je počelo u 18.10, odnosno noću i u nehumanim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu