"Najbitnije je da balkanska ruta ostane zauvek zatvorena"

Beograd -- Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je na samitu u Beču da je najbitnije je da balkanska ruta ostane zauvek zatvorena za migracije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Jedan od zaključaka samita je i da spoljne granice moraju da se kontrolišu, za šta je potrebna bolja saradnja zemalja Unije s balkanskim državama i Turskom.

Rešenje migrantske krize moguće je jedino ukoliko članice EU, ali i ostale države koje se nalaze na ruti kretanja izbeglica, budu imale zajednički pristup tom problemu.

Ni posle samita u Beču Srbija neće podizati ograde, iako pojedini članovi vlade zagovaraju takvo rešenje. Zajednički pristup rešavanju migrantske krize svih članica EU, ali i ostalih država koje su pogođene tim problemom

“Lično sam protiv toga, a oni su korektni i ne žele da pokreću to pitanje da se vidi kakva je većina u vladi zato što ja nisam saglasan sa tim, tako da sam protiv podizanja zidova, ali ćemo mi znati da zaštitimo nacionalne interese i nećemo biti parking za izbeglice u to nema sumnje, građani ne treba da brinu”, kaže premijer Aleksandar Vučić.

U centrima kojima rukovodi Komesarijat za izbeglice smešteno je oko 4 i po hiljade migranata, što je situacija kao u proteklom periodu.

“Situacija je takva da se period zadržavanja migranata produžio u Srbiji, pa su sada oni po mesec i više ovde. Poznato je da oni napuštaju Srbiju isključivo preko Mađarske i to je nekih 30 migranata dnevno. Ima interesovanja, jedan broj njih želi da se vrati u zemlje porekla tako da se sada i na tome radi”, ističe Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice.

U Centru za kriznu politiku i delovanje kažu da i dok je balkanska ruta bila zvanično otvorena, deo migranata ilegalno ulazio u Srbiju, i da se to nije promenilo ni posle zatvaranja granica.

“Ono što je karakteristično da je taj put posle zatvaranja nastavio da živi. Upravo u poređenju sa prošlim mesecom naša statistika beleži neznatan , ali ipak povećan broj iz pravca Bugarske u Srbiju”, navodi Vladimir Sjekloća iz Centra za kriznu politiku i delovanje.

Na samitu u Beču razgovaralo se o sporazumu EU sa Turskom, odnosno da bi sličan sporazum mogao da se napravi i sa zemljama Severne Afrike, gde se trenutno nalazi veliki broj migranata koji žele da se dokopaju Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 139 idi na stranu