"Navijačima ni dinar, pa policija da reši problem"

Beograd -- Prekid utakmice Novi Pazar - Crvena zvezda prebacio je još malo sporta, ako već tamo nije bio, u politiku, pa o tome pričaju i premijer i ministri.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić pozvao je fudbalski klub Novi Pazar, čiji je predsednik nekada bio, da se odmah ogradi od svojih navijača, ako to, kako je primetio, Crvena zvezda ne želi ili ne sme.

Umesto da se uobičajeni sportski redosled događaja na terenu - Bilo je čak pet golova, u žaru fudbalske borbe teško povređen golman domaćih, Zvezda sačuvala vrh tabele, nađe na početku priče derbija u Novom Pazaru, prednost je opet, kako smo već navikli, dobila politika sa tribine, preciznije, prizemna nacionalistička retorika.

Predsednik Vlade najavljuje skori odlazak u Novi Pazar, razgovore i sa Bošnjacima i sa Srbima, jer kako kaže, neće dozvoliti da bilo koji građanin bude napadnut.

"Zabolelo me to što su najtiše vikali 'Vučiću pederu'. Mnogo glasnije su vikali 'Ubij, zakolji da Srbin ne postoji', i pesme o Oriću, kao što su drugi pevali 'Ubij, zakolji da Turčin ne postoji'. To mora da se zaustavi jer srbija je država svih njenih građana", rekao je Vučić.

Dan posle utakmice na ulicama Novog Pazara, oni koji ne bojkotuju fudbal, osuđuju nacionalizam, ali se pitaju ko je kriv.

Kako neki kažu za B92, takve stvari rade "oni koji nemaju mozga".

"Evo ovde ekipa je za stolom Srbin, Srbin, musliman, Srbin, musliman, a ono tamo rade budale", kaže jedan od naših sagovornika.

Ima i onih koji su saglasni da nacionalizmu nema mesta na utakmicama, ali i misle da su "navijači isprovocirani".

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, nekadašnji prvi čovek fudbalskog kluba Novi Pazar, pita: Zašto se danas ne priča o lošem suđenju na toj utakmici i huliganstvu Zvezdinih navijača?

Poručuje da ako Crvena zvezda ne želi, ili bolje reći ne sme, plavo-beli moraju da se ograde od neodgovornih navijača, takve treba proterati sa stadiona, jer je reč o uceni, zaključuje Ljajić.

"Oni žele da od navijanja prave biznis i kad im trebaju pare idu u klub i traže pare. Ako ih ne dobiju, onda prete da ce praviti ovakve incidente. To mora da se prekine, odnosno klub treba da kaže više ni jedan dinar njima, a policija da reši taj problem", kaže Ljajić.

U Fudbalskom klubu Novi Pazar kažu da nemaju dobre odnose sa pojedinim navijačkim grupama i tvrde da su uradili sve što su mogli da se spreče incidenti. Podvlače da nacionalističkih ispada nije bilo dok se na stadionu nisu pojavili navijači Crvene zvezde sa slikom Draže Mihailovića.

"Mi svakako osuđujemo ono što se desilo na stadionu, ali skandiranje navijača Zvezde i penal koji je sviran sigurno su uticali na masu da se digne", kaže generalni sekretar kluba Senad Hadžifezović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu