FP: Ko god da pobedi u SAD, biće ratni predsednik

Vašington -- Ko god da pobedi na američkim predsedničkim izorima 8. novembra biće ratni predsednik od prvog dana, piše američki magazin "Forin polisi".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kako se navodi, dok Donald Tramp stalno menja svoje mišljenje i ima navodno "tajne" planove tome kako će poraziti džihadiste, Hilari Klinton se po mnogim kriterijumima može kvalifikovati kao "jastreb".

Klintonova je, podseća ovaj magazin, još davno bila povezana sa brojnim američkim vojnim operacijama, što je čini bolje pripremljenom osobom za dužnost ratne zapovednice nego što je to bio njezin muž Bill Klinton 1993.

Klintonova je, navodi se u analizi FP, do sada bila u uskom krugu ljudi koji su odlučivali o dosta vojnih operacija, kao što su one na Haitiju, u Bosni i Avganistanu. Osim toga, četiri godine bila je na dužnosti američke državne sekretarke.

Razvila je, ističu, vrlo blisku saradnju sa penzionisanim vojnim zvaničnicima, kao što je Džek Kin.

Novinar Bob Vudvord je, na primer, još 2009. opisao susret Klintonove i Kina rečima: “Klinton je pozdravila Kina velikim medveđim zagrljajem. Trebalo bi znati da Hillari retko koga tako grli”.

Brojni vojni zvaničnici, piše FP, svedoče da je ona redovno komunicirala s predstavnicima američke vojske u Islanabadu i Kabulu. Kažu da je bila najbolje pripremljena sagovornica koja je dobro razumela vojnu doktrinu i akronime Pentagona.

U novembru će biti poznato hoće li Ameriku, zemlju koja je u ratu već 15 godina, voditi žena koja ima ogromno iskustvo s američkim vojnim sistemom, piše FP i navodi sedam vaznih situacija u kojima je Klintonova morala da odluči hoće li podržati upotrebu američke vojne sile.

Podseća se da se 1994. Klintonova protivila intervenciji na Haitiju kako bi se ponovno uspostavila vlada Žan Bertran Aristidea, a kao senatorka Njujoka je 2002. glasala za odobravanje uporabe vojne sile u Iraku.

"Podržala je tako rat u koji je krenuo tadašnji predsednik Džordž V. Buš, rekavši da je to bila poruka Sadamu Huseinu da je zemlja jedinstvena. Nakon što je u počeku branila poziciju za koju je glasala, kasnije je to malo prilagodila tako što je rekla da je 'mislila da je to bilo glasanje da se vrate inspektori'".

Godine 2007. i 2008. Klintonova se nije složila sa stavovima tadašnjeg senatora Baraka Obame o udarima na ciljeve Al Kaide u Pakistanu. Obama je kasnije odobrio 407 napada dronom u Pakistanu koji su ubili 3089 ljudi. Gotovo 300 tih napada dogodilo se dok je Klintonova bila državna sekretarka.

Klintonova je 2009. podržala tri četvrtine zahteva za dodatnim vojnicima u Avganistanu, oko 30.000, a Obama je kasnije poslao dodatnih 33.000 trupa.

Klintonova je, kao i Tramp 2011, bila glasni zagovornik promene režima u Libiji.

Iste godine Klintonova je podržala akciju mornaričkih foka u kojoj su specijalci upali u Abotabad u Pakistanu i ubili Osamu bin Ladena, uprkos tome što se znalo da će to verovatko kratkorocno ugrožiti dplomatske odnose SAD sa tom zemmljom.

Potpredsednik Džozef Bajden se protivio toj akciji, ali ju je svaki drugi zvaničnik, uključiujući Klintonovu, podržao.

Pre nego što se pojavila vest, Obama je nazvao Bila Klintona, koji je dok je bio predsednik SAD odobrio tri pokušaja ubistva Bin Ladena, i rekao mu da je lider Al Kaide konačno mrtava.

“Pretpostavljam da ti je Hilari već rekla”, kazao je Obama Klintonu koji to, ipak, nije znao do tada nije znao.

“"Rekli su mi da ne kažem nikome, pa nisam rekla nikome. Bill se kasnije šalio sa mnom: Niko nikad neće sumnjati da možeš čuvati tajnu”", otkrila je ona kasnije.

A, 2012. Klintonova je navodno predložila da se u Beloj kući, zajedno s čelnikom CIA Davidom Petriusom sprovede tajni program (očito veći od onog koji je odobren) koji bi pružio pomoć sirijskim pobunjeničkim grupama koje se bore protiv Bašara el Asada.

Obama se protivio ovom predlogu zbog toga što nije bilo garancije gde bi to oružje na kraju završilo, a CIA-ini analitičari nisu bili sasvim uvereni da bi to dovelo do uklanjanja Asada s vlasti.

Teško je proceniti efektivnost CIA programa u odnosu s većim naporima ministarstva obrane, no činjenica je kako pobunjenici koje podupire SAD nisu imali preteranog uspeha protiv Asada, kojeg sada podržavaju ruske vazdušne snage, piše FP, a prenosi, između ostalog, hrvatski portal Telegram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 613 idi na stranu