Grčka: Sve veći broj migranata posle neuspelog puča

Atina -- Dolazak migranata na grčka ostrva koji je gotovo prestao posle sporazuma EU i Turske raste od neuspelog državnog udara u Turskoj, saopštila je grčka vlada.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Posle potpisivanja sporazuma EU-Turska 20. marta ove godine, na grčka ostrva je prosečno dolazilo do 30 migranata dnevno, ali posle propalog puča 15. jula, prosečno stiže po 90 migranata dnevno, "što ipak ne izaziva zabrinutost", izjavio je za Frans pres izvor blizak grčkoj vladi.

Isti izvor je dodao da taj blagi porast migracije nije kao prošle godine kad je u Grčku iz Turske stizalo po nekoliko stotina izbeglica dnevno na putu ka Zapadnoj Evropi.

"Pomno pratimo situaciju i ostajemo u pripravnosti... Taj porast je možda privremen i ne treba da izaziva paniku", dodao je taj izvor.

Neki stručnjaci strahuju da bi vanredno stanje uvedeno u Turskoj i čistka u njenoj vojsci, medijima i državnoj upravi, mogli negativop uticati na primenu sporazuma Ankare sa EU.

Grčki izvori naveli su da je tri dana posle neuspelog puča grupa od sedam turskih posmatrača poslata na grčka ostrva za nadgledanje sporazuma, vraćena u Tursku iz "birokratskih razloga" i da ih niko nije zamenio.

Prema dogovoru EU-Turska, migranti koji stignu u Grčku vraćaju se u Tursku, ako im je odbijen zahtev za azil.Do sada je u Tursku vraćeno manje od 500 migranata. Većina traži azil u Grčkoj da ne bi bili vraćeni u Tursku, a razmatranje zahteva za azil drugo traje.

Oko 57.000 izbeglica blokirano je Grčkoj od marta kada je počela primena sporazuma EU-Turska, od tada ih je stiglo još 9.200.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 613 idi na stranu