Vrhovni vojni savet: Akar ostaje na čelu turske armije

Istanbul -- Turski Vrhovni vojni savet odlučio je da na čelu oružanih snaga zadrži generala Hulusi Akara, saopštio je portparol saveta Ibrahim Kalin.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Komandant Prve armije, stacionirane u Istranbulu, Umit Dundar unapređen je u zamenika načelnika Generalštaba Oružanih snaga. To se može smatrati nagradom za njegovo javno izjašnjavanje protiv pučista, ocenila je agencija Asošiejted pres.

Savet je izvršio još nekoliko izmena, dan nakon što je turska vojska otpustila gotovo 1.700 pripadnika zbog uloge u neuspelom puču 15. i 16. jula, prenosi Rojters.

Vrhovni vojni savet Turske, pod rukovodstvom turskog premijera Binali Jildirim zasedao je pet sati. Dva generala podnela su ostavke posle sastanka zbog čistki u vojsci posle neuspelog pokušaja puča.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan želi da oružane snage i nacionalna obaveštajna agencija (MIT) budu pod kontrolom predsedništva, izjavio je nešto ranije jedan turski zvaničnik.

Tako nešto bi zahtevalo ustavne promene, a to mora da odobri i opozicija, citirali su turski mediji Erdogana, prenosi Rojters.

Ove izjave su usledile nakon što je ranije danas održan sastanak Vrhovnog vojnog saveta na kome se očekivao dogovor o opsežnim izmenama u redovima oružanih snaga nakon neuspelog puča 15. jula.

Iz vojske je, zbog navodne povezanosti sa imamom Fetulahom Gulenom, otpušteno 1.700 ljudi, uključujući 149 generala i admirala. Turski zvaničnici direktno su optužili Gulena za pobunu, što je on negirao.

Turska je nakon proglašenja vanrednog stanja 15. jula pokrenula veliku čistku državnog aparata.

Najmanje 16.000 ljudi je privedeno zbog sumnje da su bili povezani s pokušajem državnog udara, a protiv više od polovine podignute su optužnice.

Do sada je više od 66.000 zaposlenih u javnom sektoru otpušteno ili smenjeno zbog navodne povezanosti sa Gulenovim pokretom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 613 idi na stranu