Novosađani više neće piti svetu vodicu

Novi Sad -- Novoimenovani direktor JKP Vodovod i kanalizacija iz Novog Sada Gvozden Perković izjavio je da će prekinuti praksu osveštavanja vode iz gradskog vodovoda.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"U preduzeću smatramo ovu praksu neprimerenom i nećemo je nastavljati", rekao je Perković, koga je na mesto direktora kandidovala Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Tu praksu je u poslednje dve godine sprovodilo prethodno rukovodstvo, a jednom je čak i zaštitnik građana morao da reaguje i da "ustanovi da voda nije sveta".

Perković je dodao da će se ubuduće samo skromno obeležavati dan firme, a sredstva namenjena toj proslavi biće uplaćena u dobrotvorne svrhe.

Praksu osveštavanja vode iz gradskog vodovoda uvelo je rukovodstvo preduzeća u vreme dok je njime upravljao Pokreta Dinara-Drina-Dunav. Tu praksu je inicirao tadašnji savetnik direktora Vodovoda i kanalizacije Tomislav Bokan.

Vest da je sveštenik Srpske pravoslavne crkve osveštao vodu iz gradskog vodovoda preneli su i veliki svetski mediji 2015. godine, a voda je osveštana i ove godine u januaru, na verski praznik Bogojavljenje, koji je proglašen krsnom slavom firme.

Praksu javnih i komunalnih preduzeća da obeležavaju krsnu slavu ranije je kritikovala i pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih, koja je kazala da se na taj način krši načelo sekularnosti države i jer je krsna slava porodični običaj.

O osveštavanju vode u Novom Sadu su pisali svi mediji u okruženju, a cela priča je dospela i do Engleske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 135 idi na stranu