B92 u Žitištu: Obećaju pa ćute o propustima

Beograd -- U 14 slučajeva nakon ubistava žena ombudsman Saša Janković sproveo je postupak kontrole i utvrdio propuste nadležnih službi i greške koje su prethodnile tome.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Propusta nadležnih je bilo u slučaju petostrukog ubistva u Žitištu. To nedvosmisleno navodi u svom izveštaju Saša Janković.

Ipak, samo dan nakon tragedije ministarstvo za rad i socijalna pitanja saopštilo je da propusta nije bilo. Taj detalj, takođe je konstatovao i Janković.

"Prvi i najveći institucionalni problem u vezi sa nasiljem u porodici je taj što nadležni organi i službe u konkretnim slučajevima ne primenjuju efikasno postojeće propise zakona i što za to nema odgovornosti već se ponekad, kao u slučaju Žitišta, propusti zataškavaju", navodi Janković.

U nameri da proverimo ove navode posetili smo Centar za socijalni rad u Žitištu, direktno nadležan u ovom slučaju.

Nakon više od sat vremena čekanja da dobijemo izjavu direktorke Centra za socijalni rad u Žitišu, na kraju je, ipak, nismo dobili. Kako nam je direktorka objasnila, u dogovoru sa porodicom pokojne Dijane Zlatić, odlučeno je da Centar više nikakve izjave ne daju za medije, kako se ova porodica ne bi dodatno uznemiravala.

Zato smo ostali uskraćeni čak i za komentar o izveštaju Saše Jankovića, u kojem on ocenjuje da je bilo propusta u radu ove ustanove i da je bilo zataškavanja informacija u vezi sa tim slučajem.

Direktorka Centra samo nam je usmeno objasnila da se ne slaže sa takvim ocenama i tvrdi da je Centar postupio kako treba u ovom slučaju. Oni svoj stav obrazložili u saopštenju, u kojem posebno naglašavaju da u konkretnom slučaju, a pre pokretanja brakorazvodnog spora, nikakvo nasilje nije prijavljeno, ni fizičko, ni emocionalno.

Navode i da nasilje nije prijavljeno da se dešava ni nakon razvoda supružnika.

Otac pokojne Dijane Zlatić nedavno je ekipi B92 rekao da Sinišu nisu prijavljivali, jer on nikada nije davao konkretan povod za takvu vrstu prijave nadležnima. Rekao je i da je zadovoljan saradnjom sa Centrom u Žitištu.

“Svi ovi što su iz socijalnog, svi što su ljudi dolazili, pružali su tu pomoć i stvarno su bili korektni, ono što su obećali ili što treba da dođe, to se ostvaruje preko te socijalne zaštite i mislim da će biti uredu sve”, kaže Sveta Stefanović.

Koliko može da bude opasno i kakve posledice da ima to kada nadležni ne rade svoj deo posla i ostaju gluvi na prijave nasilja, objašnjava profesor Pravnog fakulteta i predsednik Udruženja Roditelj, Dragana Ćorić.

Bilo da su im zaposleni u tim nadležnim državnim organima stavili neku zamerku ‘pa što si pravio toliko dece’ ili slično, do onoga da ostaju nemi i gluvi i kada se prijavljuje nasilje u porodici. Prosto mi je neshvatljivo da mi imamo kao neke nadležne organe koji su, ajde ovo će biti generalizacija, ogrezli u vrsti komunističkog nerada. Kada nadležni organ nešto ne uradi država će se pobrinuti za to i zataškaće”, navodi Dragana Ćorić.

Autonomni ženski centar najavljuje tužbu protiv države Komitetu Ujedinjenih nacija i to na bazi najnovijeg izveštaja zaštitnika građana. Oni su naveli najnoviji primer kada u jednom centru za socijalni rad ženi nisu hteli da prime podnesak u kojem se požalila na nasilje u porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 277 idi na stranu