Kratak put za Srbiju i Hrvatsku: Od cveća na mostu do nule

Beograd -- Poništavanje presude Branimiru Glavašu za ratne zločine devedsetih u Osijeku ponovo je uzdrmalo odnose Beograda i Zagreba.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Kabinet hrvatske predsednice
Foto: Kabinet hrvatske predsednice

Na sve to, nadovezalo se odbijanje srpske ambasadorke u Zagrebu da, zbog neprimerenog rečnika, prihvati protestnu notu Hrvatske.

Selotejp i Garaža biće reči koje će se ponovo izgovarati u sudnicama Hrvatske jer je prvobitna presuda Branimiru Glavašu za zločine u ovim akcijama u Osijeku - oborena zbog proceduralnih problema.

"Presuda je za mene zadovoljavajuća jer stvara kvalitetnu osnovu da u ponovljenoj fazi postupka pred Županijskim sudom, izađem kao pobednik i skinem sa sebe stigmu ratnog zločinca", kaže Glavaš.

Za tehničkog ministra pravde, presuda Glavašu samo je jedna slika odnosa prema prošlosti.

"Ja ne znam šta tu ostaje još od presuda kada su u pitanju zločini nad Srbima ako to nije opstalo? Nije to samo presuda Glavašu, to je čitav niz presuda, okolnosti, odluka. Samo ne znam da li je ta presuda Glavašu svetao primer kako bismo mi trebali da se ponašamo u otvaranju Poglavlja 23", upitao je Nikola Selaković.

Još jedno neslavno poglavlje u odnosima Srbije i Hrvatske bila je protestna nota Zagreba koju srpska ambasadorka u Zagrebu nije želela da prihvati zbog sadržaja koji je tek 24 sata kasnije postao poznat javnosti:

"Odbacujemo pokušaj mešanja u unutrašnje stvari Republike Hrvatske i pozivamo najviše predstavnike državne vlasti Republike Srbije da u komunikaciji s predstavnicima hrvatske državne vlasti ne koriste rečnik propalog jugoslovenskog komunističkog sistema i agresivne velikosrpske politike iz 90-ih godina prošlog veka koja je vojno i moralno poražena."

Sve ovo pokazuje da se o pomirenju u regionu više gotovo i ne može govoriti, a da je saradnja - najviše do čega bi se moglo.

"Pokazalo se, kao i više puta, koliko kratko traju diplomatski uspesi u regionu. Pogledajte pre koliko je samo bio taj famozni asimetrični susret predsednice i mandatara i koliko je samo malo trebalo da se sve stropošta i vrati na nultu tačku", kaže novinar Zoran Panović.

Efektnu tačku, aludirajući na slučaj Stepinac, stavio je na ovaj slučaj zagrebački profesor Dejan Jović - na tviteru je napisao: Sveti Branimir Glavaš. Uskoro. U međuvremenu,, Glavaš najavljuje učešće na hrvatskim vanrednim parlamentarnim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 277 idi na stranu