Izetbegović: Isto kao kad Vučić ode u Banjaluku

Novi Pazar -- Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je trebalo da ranije dođe Novi Pazar i da ne smatra da je poseta zaobilaženje zvaničnog Beograda.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"U Beogradu sam bio nekoliko puta, a ovo je prvi put da dođem u Novi Pazar, posle 26 godina. Ne vidim ništa sporno u ovoj poseti, jer smo svi svedoci da predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić često posećuju Banjaluku i Trebinje, pa mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva. Ovo je ista stvar", kazao je Izetbegović.

Pročitajte još:

Rekao je da nije ranije posetio Novi Pazar zbog "čekanja da se smire sukobi između Bošnjaka Sandžaka".

Izetbegović koji je i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA), posetu Novom Pazaru je počeo predsedavanjem na sastanku Koordinacije sestrinskih stranaka SDA iz Sandžaka, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.

Nakon te sednice, on je istakao da još ima potrebe za zajedničkim radom frakcija SDA u regionu, jer je i dalje neophodno raditi na popravljanju položaja Bošnjaka u državama nastalim raspadom Jugoslavije.

"Bošnjaci su za ovih četvrt veka prošli istorijski put vredan jednog stoleća. Odbranili smo pravo na egzistenciju, na ravnopravnost, povratili svoje ime, jezik, a nakon 450 godina smo vratili državnosti Bosni i Hercegovine i osnovali vojsku. No, ima još mnogo toga da uradimo i rešimo još neka pitanja koja su bila razlog zbog kojih smo i osnovali SDA u zemljama bivše Jugoslavije", rekao je Izetbegović.

On je ocenio da je "SDA stasala u najvažniju stranku Bošnjaka na Balkanu, a da su Bošnjaci postali politički faktor bez kojeg niko ne može praviti nikakve kalkulacije za budućnost na Balkanu".

Izetbegović je dodao da je na sastanku Koordinacije sestrinskih stranaka SDA još jednom zauzet stav o zalaganju za mir u čitavom regionu, za kažnjavanje zločinaca prema Bošnjacima i snažnu osudu ekstremizma i terorizma koji pojedinci čine u ime islama.

Izetbegović je potom prisustvoao svečanoj sednici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), na koju su, uz većnike, došli i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsednici opština Sjenica i Tutin Hazbo Mujović i Šemsudin Kučević, i bošnjački poslanici, izuzev Muamera Zukorlića.

Posle sednice Veća, Izetbegović razgovara s predstavnicima lokalne samouprave Novog Pazara. Uz njega, u poseti Novom Pazaru je i predsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić.

List "Večernje novosti" su u četvrtak navele da Izetbegović posetom Pazaru "planira diplomatski skandal", jer o tome nije obavestio zvanični Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 277 idi na stranu