Danas je Vidovdan

Beograd -- U Srbiji se danas obeležava Vidovdan, u znak sećanja na kneza Lazara Hrebeljanovića i srpske ratnike poginule u bici s Turcima na Kosovu polju 1389. godine.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Srpska pravoslavna crkva obeležiće praznik svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Gračanica na Kosovu i Metohiji nakon koje će biti održan parastos kosovskim junacima na Gazimestanu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiće venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu, dok će na Trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici biti otkriven spomenik knezu Lazaru Hrebeljanoviću.

Jedna od odlučujućih bitaka u srpskoj istoriji odigrala se na Vidovdan, 28. juna 1389. godine na Kosovu polju.

Predvodeći srpsku vojsku protiv Turaka u toj bici je poginuo knez Lazar. Od tada, borba za oslobođenje zemlje od Turaka ukorenjena je u srpsku tradiciju.

Srbi pamte Kneza Lazara ne samo po hrabrosti u bici na Kosovu, već i po tome što je izgradio mnoge manastire i druge zadužbine.

Na ikoni se knez Lazar predstavlja u vizantijskoj carskoj odori, ali bez krune na glavi. U levoj ruci drži svoju glavu, a u drugoj krst. Vidovdan nije praznik radosti, ne igra se i ne peva, a ljudi se prisećaju palih ratnika i obilaze njihove grobove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu