"Koliko će Rusija uticati na Srbiju? Koliko joj Srbi daju"

Beograd -- Uticaj Rusije u Srbiji biće onoliki koliko Moskvi to dopuste političari u Beogradu, izjavio je za "Blic" bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Što se tiče pojačanog ruskog uticaja u Srbiji nakon Bregzita, reći ću vam sledeće: Rusija će dobiti onoliko koliko joj Srbi daju. Ako pratite premijerov put, ništa značajno se neće promeniti", ocenio je Montgomeri za sutrašnji broj "Blica".

Bivši ambasador SAD u Srbiji ističe da je ovo trenutak kada naša zemlja treba da "pritisne pun gas ka EU".

"Vaš premijer i predsednik su jasno podvukli da je Srbija na evropskom putu. Mogu samo da kažem da se slažem sa njima i da je to kurs kojim treba da plovi vaš brod, punom brzinom", rekao je on.

Prema rečima Montgomerija, odgovorni u EU će sada biti dodatno motivisani da pokažu kako se ništa nije promenilo i to treba da iskoristite.

"Vaša budućnost je u EU", nema dilemu Montgomeri.

On je istakao da je Rusija svakako srećna zbog Bregzita naročito zbog toga što je Britanija bila možda i najglasniji zagovarač evropskih sankcija Kremlju.

"Sada kada su Britanci van igre, pojedine članice EU koje simpatišu Rusiju osećaće slobodu da zauzmu drugačiji stav", smatra Montgomeri.

Montogmeri ističe da će istoričari u svojim spisima istaći dan referenduma, 23. jun, kao jedna od najznačajnijih događaja našeg vremena i dodaje da niko nema predstavu šta će se sledeće dogoditi.

"Bregzit je epohalan događaj. Unija nema odgovarajući pristup rešenju problema Bregzit. Vlada veliko razjedinjenje: neki bi da kazne Britaniju i što pre je isteraju iz EU, dok drugi gledaju da to pitanje stave sa strane i rešavaju goruće probleme poput migracije", zaključio je Montgomeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 298 idi na stranu