Kremlj: Erdogan se izvinio Putinu

Ankara -- Turski predsednik Redžep Erdogan uputio je izvinjenje ruskom kolegi Vladimiru Putinu za smrt ruskog pilota čiji avion je oborila turska vojska, kažu u Moskvi.

Izvor: B92
Podeli
Getty Images
Getty Images

U saopštenju Kremlja se navodi da je Putin dobio pismo u kom se Erdogan izvinjava za smrt ruskog pilota u novembru i izražava saučešće njegovoj porodici.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je dodao da je turski lider izrazio spremnost da se ponovo uspostave prijateljski odnosi između dve zemlje.

“Lider turske države je napisao 'Ízvinite' i izrazio najdublje žaljenje i izrazio saučešće porodici ubijenog pilota“, rekao je Peskov.

Među dotadašnjim bliskim saveznicima odnosi su zahladneli nakon obaranja ruskog borbenog aviona na nebu iznad granice Sirije i Turske.

Dok je Moskva tvrdila da se radi o nedozvoljenoj akciji turske vojske na teritoriji Sirije, iz Ankare su stizala tumačenja da je ruski avion povredio vazdušni prostor Turske i da je to bila reakcija koju treba očekivati ako se nešto slično ponovi.

Usledio je rat saopštenjima, Moskva je konstantno optuživala Ankaru za saradnju s Islamskom državom i pomaganje džihadistima u krijumčarenju nafte, dok su turske vlasti to negirale i negodovale zbog ruskog delovanja u Siriji.

Rusija je uvela sankcije Ankari nakon ovog incidenta, a udarac je pretrpeo i turistički sektor u Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu