Vulin: Izjavama o političkom vrhu Srbije podižu tenzije

Beograd -- Ministar za rad Aleksandar Vulin kaže da izjave prema kojima politički vrh Srbije nije poželjan na komemoraciji u Potočarima, podižu političke tenzije.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je poručio da je Srbija okrenuta regionalnom miru i saradnji, ali da joj je sve teže da to radi sama.

Vulin je ujedno i pozvao sve predstavnike bošnjačkog naroda da dođu na komemoraciju u Bratuncu, da pognu glavu i razumeju patnju, muku i sve što se dogodilo na prostorima Bosne i Hercegovine.

Ja ću biti na komemoraciji u Bratuncu, i garantujem da im se neće desiti ono što se desilo Aleksandru Vučiću u Srebrenici, i da ću biti zajedno sa njima, i da neće poleteti nijedan kamen na njih, i da niko neće pokušati da ih ubije“, rekao je Vulin odgovarajući na pitanja novinara.

Vulin je dodao da će se predstavnici bošnjačkog naroda u Bratuncu osećati kao dobrodošli, ističući da je dobrodošlo svako ljudsko biće koje razume patnju drugog ljudskog bića.

„Prošlo je godinu dana, a još ne znamo ko je odgovoran za pokušaj ubistva. Prošlo je godinu dana i, umesto da idemo napred, mi se vraćamo u sukobe i podele. Srbija je okrenuta regionalnoj saradnji, miru i pomirenju, ali je sve teže da to radi sama“, naglasio je Vulin.

Ministar za rad je izjavio i da je od poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića očekivao da se izvini za ružan govor o Srbima, kao i od načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića da će reagovati i zaštititi svoje srpske sugrađane od uvreda.

Očekivao sam da će neko iz vlasti BiH izaći i reći godinu dana kasnije ko je pokušao da ubije Vučića, ko su izvršioci, pomagači, inspiratori, ali ništa od toga se nije desilo“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima dogodilo se samo to da se „jedan duboko ljudski, humani, solidarni gest najviših predstavnika Srbije“, kao što je odlazak na groblje u Potočare, pretvori u „plod jedne ružne političke igre“.

„Vučić nije priznao genocid, jer ne može da prizna genocid. Srbija ne može da prizna genocid. Ujedinjene nacije nisu priznale nikakav genocid. Ako hoćete od duboke ljudske solidarnosti i potresenosti nečijom žrtvom, i od poštovanja tuđih žrtava da pravite politiku, to neka ide na vašu dušu“, zaključio je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 298 idi na stranu