KG: Šta je važnije - letnje bašte ili zaštita od požara?

Kragujevac -- Letnje bašte u strogom centru Kragujevca predstavljaju problem za rad vatrogosaca.

Izvor: B92
Podeli

Da bi ugasili požar oni nalaze nove načine i puteve za rad, jer ih ometaju gusto postavljene platofrme bašti i tende.

To im otežava gašenje požara, a za to vreme vatra može lako da se proširi i na drugi lokal.

Preko trideset ugostiteljskih objekata, tik jedan do drugog, centar su kragujevačke pešačke zone.

Događalo se da kada izbije požar u jednom, nastrada i susedni lokal. Instalacije su stare više decenija, koliko i zidani objekti. Probiti se do upaljenog lokala nije uvek lako.

“Postoje teškoće zbog blizine tende Ii samih objekata za prolazak vatrogasnih vozila. Zgrade u ovo delu Kragujevca su stare, pojedine i preko osamdeset godina. U pojedinim objektima nisu ispoštovane protivpožarne mere ali kažem preventiva je tu I kroz inspekcijske nadzore moramo uticati da ovi lokali se dovedu svojoj stvarnoj nameni i da vlasnci, ljudi koji borave tu budu bezbedni”, navodi Zoran Kočović, načelnik Uprave za vanredne situacije MUP Srbije.

Stara električna instalacija je izazvala požar u lokalu kragujevčanke Tatjane Vasiljević, zbog čega ona trenutno ne može da radi.

“Dok se sve ne promeni osećam se jako ugroženo. To je bilo očajno. Crni dim je kuljao na sve strane. Strašno, strašno. Šok očajan”, kaže Vasiljevićeva.

Električne instalacije ovih zgrada imaju više od pola veka. Iako su izbijali požari u komšiliku, zanimljivo je da se stanari ovog dela Kragujevca ne osećaju ugroženo.

“Zato što smatram, vidite kakva nam je zgrada. Debeli su zidovi. Mi smo ovde već pedeset godina. Ali instalacije su stare? Pa prilično su stare, samo ja nisam imala problema”, ističe stanarka Nada Milenković.

Vlasnici lokala često zloupotrebljavaju dozvole za postavljenje platformi letnjih bašti. Umesto niskih, koje bi trebalo samo da izravnjaju teren, vlasnici postavljaju platforme u visini i do pola metra.

“Što praktično predstavlja najveći problem u funkcionisanju protivpožarne zaštite. To su objekti koji su teški I po dve tri tone. Tu mnogo gvožđa ima. To su platform, daske, ograde, to su cveće i sve ostalo. To je stvarno prelepo, ali relano postoji opasnost”, kaže član gradskog veća za komunalne i inspekcijske poslove Zoran Jovanović.

Tokom većeg požara vatrogasnom vozilu je neophodan daleko veći prostor za rad. Inspekcijske službe kragujevačke lokalne samouprave planiraju da izdaju naloge za uklanjanjanje tendi i objekata koji otežavaju rad vatrgosaca. Srećom, požari nisu česti ali u poslednjih deset godina zbog velikog požara nastradalo je tri lokala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu