Nikolić se u Sarajevu sastao sa Pahorom

Sarajevo -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boravak u Sarajevu započeo je bilateralnim susretom sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Beta, arhiva
Foto: Beta, arhiva

Nikolić u Sarajevu boravi povodom učešća na Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope i Samitu "Brdo-brioni".

Predsednici Srbije i Slovenije razgovarali su u hotelu "Evropa" o regionalnoj i bilateralnoj saradnji.

Kako se saopštila Pres služba predsednika Republike, Nikolić i Pahor su razgovarali o nastavku izvanrednih bilateralnih odnosa i daljem unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje.

Deo razgovora bio je posvećen predstojećem susretu „Brdo procesa" koji okuplja lidere zemalja u regionu a održava se u nedelju u Sarajevu. Tokom sastanka detaljno je razmatrana i aktuelna situacija u regionu.

Nikolić je istakao je da je saradnja između dve zemlje izuzetno dobra i podvukao da je Slovenija važan spoljnotrgovinski partner Srbije.

Spoljnotrgovinska razmena dve zemlje premašila je milijardu evra godišnje, napomenuo je predsednik Nikolić, i dodao da bi dve zemlje trebalo zajedinički da istupaju na trećim tržištima i da realizuju zajedničke projekte u različitim oblastima.

Pahor je istakao da će ta zemlja nastaviti da pruža podršku Srbiji na putu ka EU i dodao da je Slovenija spremna da pomogne prilikom usklađivanja zakonske regulative i propisa tokom procesa pridruživanja.

Predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji je u Sarajevo doputovao danas posle podne, ovo je prva poseta Bosni i Hercegovini od kada je izabran na funkciju šefa države.

On je trebalo da poseti Sarajevo u martu ove godine, što bi bila i njegova prva zvanična i bilateralna poseta BiH.

Međutim, poseta je otkazana jer je u međuvremenu u Švajcarskoj po poternici iz Srbije uhapšen ratni komandant Armije BiH Naser Orić.

On će danas posle podne, zajedno sa kolegama iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Kosova i članovima Predsedništva BiH, govoriti na predsedničkom panelu Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

Samit 100 biznis lidera je inicijativa koju su 2011. pokrenuli Srpska asocijacija menadžera, Hrvatsko udruženje poslodavaca i Udruženje menadžera Slovenije, a ubrzo joj je podršku pružila i Atlas Fondacija iz Crne Gore.

Cilj skupa jeste uključivanje poslovnih lidera u dijalog i panel diskusije kojim će pokušati da oblikuju novu viziju poboljšanja poslovanja i kvaliteta život u regionu.

Ovogodišnji Samit se održava pod motom „Dogovor za novo doba", i, kao i svake godine od kada je počeo da se organizuje, odrzaće se zajedno sa „Brdo-Brioni" procesom, koji okuplja političke lider jugoistočne i centralne Evrope.

Šefovi država regiona razgovaraće već večeras, na zajedničkoj večeri, o aktuelnoj situaciji u jugoistočnoj Evropi.

Predsednici regiona sutra će održati sastanak u okviru „Brdo-Brioni" procesa, nakon kojeg će rezultate razgovora izneti na konferenciji za štampu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 287 idi na stranu