Vučić nenajavljeno u Moskvi, Putin o tome ko će u vladu

Moskva -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravi u privatnoj poseti Moskvi, gde se sastao i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

Vučićeva poseta nije ranije najavljena, a to da je u Moskvi objavio je pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov, koji je i najavio susret sa ruskim predsednikom.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Vučić je razgovarao sa Putinom o "daljem unapređenju političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje".

"Dvojica lidera zaključila su da iskreno i istinsko prijateljstvo srpskog i ruskog naroda u budućnosti mora biti potvrdjeno još konkretnijom i uspešnijom saradnjom u svim sferama društvenog života", navodi se u saopštenju.

Premijer Vučić zahvalio je predsedniku Rusije na političkoj podršci koju Rusija pruža u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Kremlja, Putin je Vučiću čestitao na izbornoj pobedi, da bi zatim govorio i o formiranju buduće vlade Srbije.

"Želeo bih da izrazim nadu da će, bez obzira na budući sastav Vlade Srbije, u njoj dostojno mesto zauzeti ljudi koji će obratiti ozbiljnu pažnju na razvoj naših međudržavnih odnosa. Nastavićemo rad na jačanju međudržavnih veza, na uspostavljanju odnosa u oblasti političke saradnje, ekonomije, na međunarodnoj areni. Drago nam je zbog vaše pobede. I čestitam vam“, rekao je Putin Vučiću.

Premijer Srbije obećao je da će uraditi sve što zavisi od ministara Srbije za razvoj odnosa sa Rusijom. „Nama veoma mnogo znače odnosi sa Ruskom Federacijom. Posebno cenimo i vaš lični doprinos za razvoj odnosa između naših zemalja, za jačanje odnosa u svim oblastima“, izjavio je Vučić.

On je dodao da će nova vlada u Srbiji biti formirana do sredine juna. „Nama je čast i dužnost da učinimo sve kako bi se odnosi sa Ruskom Federacijom formirali u svim pravcima, u ekonomiji i politici“, dodao je Vučić.

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

Vučić je u Moskvu otputovao zbog lekarskih pregleda, rečeno je za "Blic" u kabinetu premijera.

Ruski "Sputnjik" prenosi da je Vučić poslednji put boravio u Moskvi u novembru prošle godine kada se sreo s ruskim predsednikma, ali i s premijerom Dmitrijem Medvedevom, kao i članovima ruske vlade.

Vučić je tada otvorio Srpsko-ruski poslovni forum i posetio Moskovski međunarodni forum inovativnog razvoja "Otvorene inovacije".

Tokom trodnevne posete sastao se i s predstavnicima ruskih kompanija s kojima su razmotrena aktuelna pitanja trgovinsko-ekonomske saradnje, uključujući realizaciju zajedničkih projekata iz oblasti energetike, industrije, transporta i poljoprivrede.

Vučićeva poseta Moskvi nije bila ranije najavljena, ali se srpski premijer sastao s ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom prošle nedelje, kada je saopšteno da su razgovarali o odnosima dveju zemalja i zaključili da su oni na izuzetno visokom nivou.

"Naveli su da će i dalje sarađivati na očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Srbije. Vučić i Čepurin su razgovarali i o unapređenju ekonomske saradnje Srbije i Rusije", saopštila je Vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 287 idi na stranu