Haos u Briselu: Kordon policije, vodeni topovi... VIDEO

Belgijska policija sukobila se sa demonstrantima koji su se okupili na ulicama Brisela u znak protesta zbog socijalne i ekonomske politike vlade.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Screenshot
Screenshot

Grupa demonstranata ostala je pred policijskim kordonom i povremeno pokušavaju da probiju kordon i gađaju pripadnike policije raznim predmetima. Tokom protesta okupljeni na protestu bacali su jaja i boje na državne zgrade.

Policajci su koristili vodene topove kako bi rasterali demonstrante. U sukobima je povređen najmanje jedan policajac i nekoliko demonstranata.

Više od 50.000 ljudi izašlo je na ulice belgijske prestonice zbog socijalnih i ekonomskih reformi, a sindikati navode da će nove mere uticati na blagostanje zemlje.

Vodeći sindikati, pod sloganom "Čaša se prepunila", pridružili su se protestu. Demonstranti i sindikati protive se novim merama vlade desnog centra koje predviđaju veću fleksibilnost radnika, produženje radnog staža i manje plate.

Politika vlade premijera Šarla Mišela koštala je u prethodne dve godine prosečnu belgijsku porodicu oko 100 evra, dok su obećanja o novim radnim mestima ostala neispunjena, navode sindikati.

Demonstranti su zahtevali od vlade da se više angažuje u borbi protiv utaje poreza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu