Tramp protiv Hilari... Kako će to izgledati?

Vašington -- To što je Tramp uspeo da se izbori s rivalima iz sopstvene stanke veliki je uspeh, ali nije ništa naspram onoga što ga čeka protiv demokrata, piše BBC.

Izvor: B92
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Donald Tramp je implicirao da otac Teda Kruza ima veze s ubistvom Džona Kenedija. Kruz je Trampa nazvao nemoralnim patološkim lažovom. Sve se to pritom dogodi još pre ručka.

Tramp nakon tih borbi i odustajanja Kruza može polako da se sprema za konvenciju njegove stranke i kampanju protiv demokrata, a s druge strane Klintonova mora da se pripremi za veoma nekonvencionalnog protivnika.

Demokrate inače imaju više država koje naginju na njihovu stranu nego republikanci. Dodajte tome Trampovu „popularnost“ kod Amerikanaca meksičkog porekla i žena, navodi BBC.

Izazov će biti države poput Floride, Nevade, Kolorada i Virdžinije.

Tu je i pitanje novca, Tramp je bogat, ali ne toliko bogat da može sam da finansira modernu kampanju koja košta skoro milijardu dolara. Potrebna je dobro razvijena mreža donatora – nešto što Tramp trenutno nema.

Može li da stekne? Možda, ali će mnogo morati da se oslanja na infrastrukturu Republikanske partije u kojoj već postoji struja koja vodi #NikadTramp kampanju. Sledeće nedelje biće ključne kada je reč o podršci njegove stranke, ali pitanje je da li će svi prići njemu ili će se okrenuti Klintonovoj i reći „Ja sam s njom“.

BBC navodi da Tramp može da privuče glasove „plavih okovratnika“ i onih koji su ekonomski ugroženi. Tu se opet postavlja pitanje – da li će to biti dovoljno da se nadomesti gubitak među republikanskim redovima.

Kampanja Hilari Klinton je već počela da zadaje udarce, pokušavaju da ga prikažu kao potencijalno opasnog stanara Ovalne sobe.

„Kroz kampanju Donald Tramp je pokazao da mu nedostaje temperament da vodi naciju i slobodni svet. Donald Tramp je suviše veliki rizik“, izjavio je Džon Podesta iz kampanje Hilari Klinton.

BBC piše da je možda čudno pričati o kampanji Klintonove za izbore 8. novembra nakon što je izgubila u Indijani, ali matematika delegata je matematika delegata. Potrebno joj je da osvoji samo oko trećinu glasova demokratskih delagata da osigura nominaciju.

Berni Sanders je i pored toga izjavio da nije gotovo, da se neće predati i da će se boriti za svaki glas.

A kako će se Klintonova snaći protiv Trampa? Tokom „prajmaris“ među republikancima pokazao je da mu „leži“ svaka tema i da napada protivnika sa svih strana.

„Njena prošlost je pre pitanje nego planovi koje ima za budućnost. Prošlost joj je puna problema, najblaže rečeno“, istakao je Tramp za Klintonovu.

Samo dan ranije ručao je s Edvardom Klajnom, novinarom koji je napravio karijeru pišući knjige o Klintonovima i njihovoj istoriji sa svim skandalima kroz koje su prolazili. Na tom ručku pravio je beleške.

A tu je i faktor Sanders. Njegovi napadi na Klintonovu su tokom prošlosti privukli zlu krv. Da li bi neki ljudi njemu odani na izborima mogli da ostanu kod kuće ili da čak glas daju Trampu?

Ne postoji plan kojim neki demokrata može da krene u kampanju protiv republikanca kao što je Tramp. Na nekim pitanjima, poput imigracije, udariće je desnicom. Na drugim pitanjima, poput spoljne politike, udariće s leve strane.

Suočavanje sa Trampom zahtevaće kreativnu kampanju i kreativnog kandidata, a to nije do sada bila najjača strana uvek oprezne Klintonove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu