Kipar Turskoj: Hoćete u EU? Onda da i mi možemo u Tursku

Beograd -- Vlada Kipra je upozorila da Turska mora ispuniti sve uslove da bi EU ukinula vize za putovanja njenih državljana na teritoriju EU.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Osim toga, oni navode i da Ankara mora dopustiti i putovanja državljana Kipra u Tursku.

Predstavnik za štampu vlade u Nikoziji, Nikos Hristodulidis - prenosi atinski sajt "Pondiki", izjavio je da ne može biti ustupaka EU nijednoj zemlji i da je među kriterijumima koje Ankara mora da ispuni za ukidanje viza i to da državljani Kipra imaju slobodan pristup Turskoj, kao i državljani svih drugih zemalja EU.

"Ako Ankara to ne prihvati i ne sprovede, ne mogu se ukinuti vize (EU) za državljane Turske", rekao je Hristodulidis.

Evropska komisija predstaviće u sredu zemljama-članicama izveštaj o tome u kojoj meri se Turska pridržava 72 kriterijuma za donošenje odluke o ukidanju viza, što će potom razmotriti svaka članica EU pojedinačno, zatim će predlog njihove odluke razmotriti Evropski parlament, a konačnu odluku će doneti Evropski savet - samit EU.

Obećanje o ukidanju viza Turska je dobila od EU u zamenu za prihvatanje migranata koje EU deportuje iz Grčke.

Podsećamo, Turska je 1974. izvršila invaziju na Kipar i okupirala značajne delove ostrva i tada je došlo do uspostavljanja delimično autonomnog režima u okupiranim delovima na severu ostrva.

Aktuelne nesuglasice su doprinele podeli ostrva na četiri dela: Kiparska Republika na jugu, Turske Republike Severni Kipar (koji priznaje samo Turska) na severu ostrva, Zelenu liniju Ujedinjenih nacija, koja deli ostrvo na dva dela i dve suverene baze, nad kojima je Velika Britanija zadržala kontrolu nakon proglašenja nezavisnosti Kipra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu