Menhetn: Vatra progutala srpsku crkvu na Uskrs

Njujork -- Veliki požar progutao je srpsku Crkvu Svetog Save u centru Menhetna u danu u kome pravoslavni hrišćani proslavljaju Uskrs. Žrtava i povređenih nema.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Screenshot/FDNY
Foto: Screenshot/FDNY

S vatrenom stihijom se satima borilo više od 170 vatrogasaca, uzrok požara nije poznat i vodi se istraga.

"Svi smo živi, ali zgrade više nema. Ova crkva je spajala čitavu zajednicu, jer je jedina u Njujorku, a sada je nema. Ovo je užasno, noćna mora, moje srce je slomljeno", rekao je sveštenik Đokan Majstorović.

Požar je izbio oko sedam uveče po lokalnom vremenu, nekoliko sati nakon uskršnje liturgije na kojoj je bilo oko 700 ljudi, a lokalizovan je tek četiri sata kasinje.

Pročitajte još:

Tokom dana je više od 700 vernika pravoslavne veroispovesti obeležilo Uskrs u ovoj crkvi, ali prema poslednjim izveštajima, zgrada je bila prazna kada je požar izbio.

Njujorški vatrogasci su bili na terenu do duboko u noć, nakon što je proglašena uzbuna prvog stepena. Kako je saopšteno, zgrada bi mogla da se sruši svakog trenutka.

"Crkva je uništena, ovo je veoma tužan dan", rekao je prvi čovek njujorških vatrogasaca Danijel Nigro.

Čuvar je pokušao da ugasi požar, ali je vatra brzo zahvatila konstrukciju. Čoveka je zbrinula ekipa hitne pomoći zbog udisanja dima.

Portparol vatrogasne službe Frenk Gribon navodi da se čini da uzroci požara nisu sumnjivi.

On je dodao da će njegovo odeljenje istražiti uzroke, ali je upozorio i da bi velika šteta koju je pretrpela crkva mogla da zakomplikuje te napore.

"Šteta je tako velika da ne može da se nađe tačka gde je požar izbio. Krov je bio drveni i više ga nema", rekao je Gribon.

Prelepa građevina u gotskom stilu izgrađena je 1850. godine, a srpska crkva ju je kupila tokom Drugog svetskog rata, 1943. godine.

Crkva Svetog Save se nalazi u blizini Brodveja i Avenije Amerike, a 1968. godine proglašena je i za jednu od znamenitosti Njujorka.

Kako javljaju izveštači, mnogo ljudi je s ulice u neverici posmatralo požar, a neki od njih su i plakali.

"Srce mi se slama. Moji roditelji su prvi par koji se venčao ovde 1944. godine", rekla je Melana Pejaković za RT.

Njen otac je služio vojsku u armiji SAD, a venčanje su organizovali njegovi ratni drugovi deleći vojna sledovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu