S.Koreja proterala radnike J.Koreje: Objavili rat

Pjongjang -- Severna Koreja saopštila je danas da je proterala sve južnokorejske radnike iz industrijskog kompleksa Kesong i zamrzla imovinu preduzeća, koja tamo posluju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Pjongjang je, takođe, poručio da odluka Seula da obustavi aktivnosti u tom kompleksu predstavlja "objavu rata", prenosi Rojters.

Industrijski park je proglašen za zonu pod vojnom kontrolom, navodi se u saopštenju severnokorejske agencije koja je nadležna za odnose s Južnom Korejom, prenosi severnokorejska novinska agencija KCNA.

Desetine južnokorejskih kamiona vratili su se danas iz Severne Koreje natovareni opremom i robom iz industrijskog kompleksa Kesong nakon što je Seul obustavio aktivnosti u tom centru kako bi time kaznio Pjongjang za lansiranje rakete dugog dometa.

Obustavom operacija u kompleksu koji je otvoren 2005. i u kojem su 124 južnokorejske kompanije upošljavale oko 55.00 Severnokorejaca prekinut je i poslednji, redak oblik saradnje između dveju Koreja, podeljenih još od rata vođenog od 1950-1953. godine, prenosi Rojters.

Zvaničnik južnokorejske vlade koji se bavi politikom prema Severnoj Koreji rekao je da je odluka o obustavi rada doneta nerado i da će se operacije u Kesongu teško nastaviti u skorije vreme.

U Kesongu, koji se nalazi 54 kilometra severozapadno od Seula, severnokorejski radnici su imali prilike da osete kako žive njihovi južni susedi.

Podržavaoci tog projekta su govorili da je takva vrsta kontakta važna za unapređenje razumevanja među stanovnicima dveju Koreja, uprkos zabrinutosti da je Pjongjang mogao da prihode iz tog kompleksa upotrebi za finansiranje svojih nuklearnih i raketnih programa.

Izuzev Kesonga, obe zemlje su zabranile svojim građanima da međusobno komuniciraju preko najutvrđenije granice u svetu.

Za Severnu Koreju, prihodi iz Kesonga vredni 110 miliona dolara 2015. godine vredeli su rizika izlaganja njenih radnika uticajima prosperitetne Južne Koreje, ali se Pjongjang ipak starao da radnici u tom kompleksu imaju što manje kontakata sa južnokorejskim menadžerima, navodi britanska agencija.

"Severnokorejski radnici imaju snažnu ideologiju. Nikada ne deluju pojedinačno, već uvek rade i kreću se u grupama od po dvoje", kaže Ko Dža-ik, koji čeka na južnoj granici na putu iz Kesonga, gde je radio u protekle četiri godine.

Uprkos nestabilnim odnosima između Seula i Pjongjanga proteklih godina, Kesong je bio zatvoren samo jedanput do sada, i to na pet meseci 2013, kada je Severna Koreja povukla svoje radnike u jeku teznija posle svoje treće nuklearne probe.

Severna Koreja tvrdi da je u nedelju lansirala satelit, dok Vašington, između ostalih, navodi da je reč o testiranju balističke rakete i ponovnom kršenju rezolucija UN, zbog čega je izolovani Pjongjang pod rastućim pritiskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 613 idi na stranu