"Odbranićemo Alep" – Turska sprema invaziju?

Ankara -- Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da će Ankara da plati svoj istorijski dug “braći iz Alepa“ koji su pomogli odbranu Turske početkom 20. veka.

Izvor: B92
Podeli

On je to rekao svega nekoliko dana pošto je Moskva upozorila na namere turskih vlasti da izvrše invaziju na Siriju u momentima kada su opozicione snage pred porazom.

“Mi ćemo vratiti svoj istorijski dug... U jednom momentu, naša braća iz Alepa su odbranila naše gradove Sanliurfu, Gacijantep, Kahramanmaras... Sada ćemo mi odbraniti herojski grad Alepo, cela Turska će stati iza svoje braće“, rekao je Davutoglu.

Predsednik Vlade Turske je podsetio na događaje iz Prvog svetskog rata i događaje iz turskog rata za nezavisnost.

“Ipak, on je propustio da pomene da je Turska ušla u taj rat zbog imperijalističkih namera Otomanskog carstva. Turska je započela konflikt gađanjem ruske luke Odese. U tri grada koje je Davutoglu pomenuo dogodila su se ubistva hiljada Jermena i drugih manjina“, piše Raša tudej.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je prethodno upozorio da Moskva ima saznanja da Ankara sprema invaziju na Siriju i da je spremna na ilegalne akcije na svojoj granici na Sirijom.

Grad Alepo je pod velikim napadima ruskih bombardera, koje prate kopnene akcije snaga lojalnih predsedniku Sirije Bašaru el Asadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 613 idi na stranu