Banu: Sve jači odnosi Srbije i Rumunije

Ambasador Rumunije u Srbiji Daniel Banu istakao je da bilateralni odnosi između Beograda i Bukurešta svake godine sve više jačaju.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Tradicionalni odnosi između Rumunije i Srbije jačaju svakom godinom, posebno iz perspektive podrške koju Rumunija pruža Srbiji na njenom evropskom putu", rekao je ambasador.

Politički dijalog između dve zemlje je, kako je naglasio, na najvišem nivou, a ekonomska saradnja je dinamična i temeljna.

Prema njegovim rečima, rumunske nacionalne manjine u Srbiji i srpske u Rumuniji su jak argument za unapređivanje saradnje i jačanje dijaloga.

Svečanim prijemom u hotelu Hajat u Beogradu obeležen je Dan državnosti Rumunije.

Ambasador je dodao da je obeležavanje Dana državnosti Rumunije prilika da se prenese snažna poruka jedinstva, posebno kada je reč o načinima i vrednostima koje Srbija i Rumunija dele kao što su dijalog, međusobno razumevanje, poverenje, poštovanje ljudskih prava...

Prvi decembar 1918. godine je, kako je naveo, najvažniji dan za Rumuniju, jer je tada ostvareno nacionalno ujedinjenje zemlje koja je danas, podvukao je on, demokratska država, zaslužna članica evropske porodice sa funkcionalnom tržišnom ekonomijom.

Prijem je počeo minutom ćutanja u znak sećanja na stradale u klubu Kolektiv u Rumuniji i na žrtve terorističkih napada u Francuskoj, Libiji i Maliju.

Svečanosti su prisustvovali brojni državni, vojni i crkveni zvaničnici među kojima i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport kao i ambasadori SAD, Nemačke, Kanade, Japana, Albanije, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Pakistana, Mađarske, Austrije, Poljske, Južne Koreje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 210 idi na stranu