Islamska država se širi u Libiji

Islamska država pokušava da proširi svoj uticaj u Libiji u čemu libijske međunarodno priznate snage pokušavaju da je spreče vazdušnim napadima na njene položaje

Izvor: Beta
Podeli

Koristeći haos u Libiji gde se milicije bore među sobom i gde postoje dve rivalske vlade, Islamska država ušla je u zemlju, gde kontroliše grad Sirt, 450 kilometara istočno od Tripolija, a vodi borbe u Bengaziju i u drugim oblastima protiv vladinih snaga i islamističkih grupa.

Pripadnici Islamske države pokušavaju da prošire zonu uticaja do grada Adždabija koji se nalazi između Sirta i Bengazima, navode zvaničnici oružanih snaga međunarodno priznate libijske vlade.

Oni su pokrenuli operaciju da zaustave napredovanje ekstremista. Po rečima jednog visokog oficira, vojska je izvšila vazdušni udar na kuću gde su bili okupljeni džihadisti u industrijskoj zoni južno od Adždabije. Taj napad je deo operacije čiji je cilj da spreči ekstremiste a preuzmu kontrolu nad tim gradom, koji se nalazi u naftom bogatom delu zemlje. Adždabija je pod kontrolom naoružanih milicija vernih međunarodno priznatoj vladi i nalazi se oko 250 kilometara istočno od Sirta i 190 kilometara jugozapadno od Bengazija.

Vojska je već prošle nedelje počela sa vazdušnim udarima na položaje Islamske države blizu tog grada i time su sprečile ekstremiste da to mesto stave pod svoju zonu uticaja.

Islamska država, koja je preuzela odgovornost za nekoliko napada u Libiji i sprovela pogubljenja talaca takođe pokušava da ponovo zauzme grad Dernu na istoku zemlje iz koga su je proterale rivalske naoružane grupe.

U Njujorku, stručnjaci UN procenili su da je Islamska država uspostavila uoporište u Libiji ali da je njeno širenje zaustavljeno zbog teškoća u finansiranju i neprijateljski nastrojenog stanovništva.

Prema proceni UN, broj lokalnih boraca u Libiji je između 2.000 i 3.000, od kojih je 1.500 u Sirtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 595 idi na stranu