Vojna parada u S. Koreji - pretnja ili pomirenje?

Pjongjang -- Severna Koreja je organizovala veliku vojnu paradu, kojom obeležava 70. godišnjicu osnivanja vladajuće Radničke partije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Međunarodna zajednica pazljivo prati događaj, da bi videla da li će se napetost dodatno pojačati, ili će biti usvojen pomirljiviji pristup, prenosi agencija Kjodo.

U velikoj vojnoj paradi, prvoj od jula 2013. godine, koja se održava na trgu Kim Il Sunga, u centru Pjongjanga, učestvuju pešadinci, kolone tenkova, a prikazan je i čitav niz naoružanja. Među njima su oklopna vozila i balisticke rakete.

Vrhovni vođa Kim Džong Un prisustvuje ceremoniji, ali ne i svetski lideri, prenosi BBC, koji navodi da je jaka kiša odložila početak svečanosti.

Kim je nosio uobičajeno tamno odelo i primio je raport komandata počasne garde, pre smotre hiljada vojnika koji učestvuju na ceremoniji, prikazala je korejska centralna televizija, a preneo AFP.

Trenuitak pre toga, vojnici su u manjim formacijama, umarširali na trg, iznad koga se kretao balon sa transparentom "Živela nepobediva Radnička partija Koreje".

Zgrade oko trga su ukrašene cevrenim zastavama sa srpom i čekićem, kao i plavo-belo-crvenim nacionalnim zastavama.

Oko trase parade, može se videti more boja od desetina hiljada okupljenih muškaraca i žena koji mašu zastavama i cvećem.

.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 539 idi na stranu