"Ne idem u Elbasan, osuđujem napad na fudbalere"

Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić je odlučio da neće ići u Elbasan na utakmicu Srbija - Albanija, a svoju odluku je obrazložio u pismu javnosti.

Izvor: B92
Podeli

On je naveo da su Srbija i Albanija u prethodnih godinu dana radile mnogo na međusobnom razumevanju i uspostavljanju redovnih kontakata koji doprinose boljoj političkoj i ekonomskoj saradnji dveju zemalja, posle decenija ćutanja i zamrznutog neprijateljstva.

“Počeli smo da razgovaramo o velikim i važnim projektima, kao što su izgradnja autoputa Niš-Drač i pruge Beograd-Podgorica-Skadar-Tirana. Znam dobro da je i danas lakše i popularnije podizati tenzije, jer uvek je jednostavnije izabrati liniju manjeg otpora i prikloniti se mržnji umesto racionalnom sagledavanju budućnosti. Ipak, smatram da su albanski premijer Edi Rama, kao i rukovodstvo Srbije, razmenom najboljih studenata, poslali važnu poruku ne samo našim narodima, već i celokupnom svetu, da ozbiljno i odgovorno gledamo u budućnost regiona, Srbije i Albanije“, naveo je Vučić.

Premijer je dodao da u skladu sa tim, ali i zbog “nesvakidašnje politizacije jednog sportskog događaja“ odlučio da ne putuje u Elbasan.

Posle više telefonskih razgovora sa premijerom Ramom doneo sam odluku da ne putujem u Elbasan, kako bi glavni akteri fudbalske utakmice bili sportisti. Kao predsednik Vlade Republike Srbije najoštrije osuđujem huliganski napad albanskih navijača na naše fudbalere i zahtevam od albanskih vlasti da svim građanima Srbije, koji budu prisustvovali ovom sportskom događaju, obezbede punu sigurnost pre, za vreme i posle održavanja utakmice. Našim fudbalerima želim uspeh i pobedu, ali ih, pre svega, molim da se bore za grb i zastavu Srbije, i poručujem da ću ih, bez obzira na to da li će pobediti ili izgubiti, kao predsednik Vlade sačekati i poželeti im mnogo novih pobeda u budućnosti“, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu