Nekada Kardeljevo, sutra možda Tuđmanovo

Zagreb, Ljubljana -- Luka Ploče, donedavno poznata i kao Kardeljevo, po slovenačkom komunističkom ideologu, uskoro bi mogla biti preimenovana u Tuđmanovo, piše ljubljansko Delo.

Izvor: Tanjug
Podeli

U osvrtu na brojne spomenike prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, koji, kako piše ovaj ljubljanski dnevnik, širom Hrvtske niču kao pečurke posle kiše, mogao bi biti preimenovan uskoro u Tuđmanovo.

Gradić Ploče je, inače, kamen spoticanja između Hrvatske i susedne Bosne i Hercegovine, ponajviše zbog toga što su korišćenje te luke i prolaz kroz Neum nerešena pitanja koja zbog hrvatskog pristupa EU i Šengena postaju sve vruća.

Podseća se da je upravo u Pločama ovog proleća osvanuo trometarski spomenik prvom hrvatskom predsedniku koji je sa svojim kolegom Alijom Izetbegovićem još 1998. potpisao sporazum o razgraničenju BiH i Hrvatske, kao i o slobodnom prolazu kroz Neum te slobodnom pristupu luci Ploče.

Navodi se i da se hrvatska strana ne zabrinjava previše kada je u pitanju pogranični spor sa Slovenijom, već da tamošnji građani kritikuju upravo sporazum Tuđmana i Izetbegovića.

Prema mišljenju novinara, dva pogranična spora nisu glavne vesti, već nje to avodna najava koja se čula iz Ploča o tome da bi se ovaj grad mogao preimenovati u Tuđmanovo, za šta, navodno, već postoji inicijativa gradskih vlasti.

Ploče imaju vrlo bogatu istoriju promena imena. Prvo su za vreme Kraljevine Jugoslavije preimenovane u Aleksandrovo, po kralju Aleksandru I Karađorđeviću, što se održalo do Drugog svetskog rata, kada su nakon italijanske okupacije nazvane Porto Tolero.

Nakon rata vraćeno im je izvorno ime, ali su od 1950. do 1954. te u razdoblju od 1980. do 1990. Ploče nazvane po jugoslovenskom komunističkom prvaku Edvardu Kardelju, inače, Slovencu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 150 idi na stranu