"Novinarka i snimatelj pogođeni u glavu"

Vašington -- Novinarka i snimatelj koje je u sredu ubio bivši kolega dok su radili uključenje uživo bili su pogođeni u glavu, navode zvaničnici, a prenosi BBC.

Izvor: B92
Podeli

Kancelarija državnog patologa je saopštila da se njihove smrti posmatraju kao ubistva. Alison Parker je pogođena u glavu i grudi dok je Adam Vard preminuo od pogodaka u glavu i torzo.

Međutim, i dalje nije jasno koliko puta su oni pogođeni tokom napada.

Ranije u toku dana Kim Mekbrum sa WDBJ televizijske stanice na kojoj su radili ubijeni i napadač, rekla je da je danas bilo „još jedno teško jutro za njih, ali da se drže“.

Osim toga, dva dana nakon ubistva, tržni centar u kojem njih dvoje ubijeni se opet otvara.

„Veoma je teško, ali nam je drago da se vraćamo“, kaže jedan od menažera prodavnica.

Takođe, Viki Gardner koja je intervjuisana u vreme napada i pogođena u leđa nakon što ju je napadač dva puta promašio, je ustala i odšetala do hitne pomoći, rekao je njen muž za ABC.

Ona se trenutno nalazi u „dobrom stanju“ i u bolnici je.

„Hirurg mi je rekao da je pogodak bio samo par santimetara pored da ne bi mogla da hoda, a par santimetara na drugu stranu i ne bi bila živa“, kaže Tim Gardner.

BBC je razgovarao sa ocem ubijene Alison Parker koji je od predsednika SAD Baraka Obame tražio da „snažnije radi“ na kontroli naoružanja, kao i da zna da će to biti teška borba, ali da veruje da on to može.

„Gospodine predsedniče, morate do uraditi, morate se suočiti sa time. Vi to možete, pomoći ću vam, a i mediji su uz vas jer su upravo izgubili jednog od njih“, rekao je Endi Parker.

Podsećamo, naoružani napadač ubio je novinarku i snimatelja dok su se direktno uključivali u program televizijskih vesti iz tržnog centra u Virdžiniji.

Odmah nakon toga počela je dramatična policijska potera za automobilom u kojem je bio napač. Stanica WDBJ je ubrzo objavila da su ubijeni novinarka Alison Parker i snimatelj Adam Vord. Sagovornica Viki Gardner pogođena je u leđa i nakon operacije njeno stanje je stabilno.

Guverner Virdžinije je za WTOP odmah rekao da se veruje da je napadač "nezadovoljni radnik" i da napad nije bio "teroristički čin".

Razna imena potencijalnih napadača kružila su po društvenim mrežama, a američki novinari na Tviteru i svojim portalima apelovali su da se ne prenagljuje sa optuživanjem ljudi pre nego što identitet napadača sa sigurnošću ne bude utvrđen.

Napadač je identifikovan kao Vester Flanagan, bivši zaposleni u istoj medijskoj kući kao i ubijeni.

Flanagan je sve vreme potere tvitovao, a objavio je i dva uznemirujuća snimka. Na prvom se vidi kako novinarki i snimatelju za vreme direktnog uključenja u program prilazi sa leđa, a na drugom kako puca u njih.

Njegov profil na Tviteru i Fejsbuku je ubrzo ukinut, ali je tih nekoliko minuta bilo dovoljno da se snimci rašire po društvenim mrežama.

Kada ga je policija tokom dramatične potere sustigla Flanagan je pucao u sebe.

Šerif Overton iz okruga Frenklin je na konferenciji za medije istakao da je policajac pokušao da Flanagana zaustavi, što je on odbio, nakon čega je pucao u sebe.

Osim toga, šerif nije želeo da komentariše motive napada.

„Gospodin je bio poremećen na nekin način“, rekao je šerif Overton, navodeći da policija i dalje prikuplja detalje napada kako bi imali tačan redosled događaja.

Bela kuća je nakon napada Kongresu uputila hitan zahtev da donese zakone o kontroli oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu