Izbeglice između dva granična pakla, pomozite im

Beograd -- Između dva granična pakla, Srbija izbeglicama kaže - dobro jutro i prijatno.

Izvor: B92
Podeli

Želja domaćina bila je da se svi okupe za improvizovanim stolom, ali doručak za izbeglice nije tako izgledao.

Slika kao dokaz da je ovim ljudima svaka pomoć preko potrebna.

"Danas za mene nije bilo doručka, ostao sam gladan, i moja žena i dete. Molimo vas, pomozite nam na bilo koji način", kaže jedan od njih.

"Na putovanju kroz Srbiju redovno sam dobijao hleb, vodu i druge namirnice. Beograđani su veoma dobri, ljubazni, nemam razlog da se bilo čega plašim", dodaje drugi.

Beograđani koji ponosno pokazuju ispražnjene torbe u kojima je, pored hrane i pića, bilo i pribora za higijenu, igračaka za decu i drugog, kažu - Tako se dočekuju novi Evropljani.

"Ovo što ovde radimo, može svako. Sakupljamo, kupujemo i delimo, strašno je jednostavno, a deca se raduju, kao i ovi ljudi", moglo se čuti od sugrađana.

"Hrana i odeća se skuplja u Mikseru, na raznim punktovima. Organizujemo se i preko Fejsbuka. Doručke treba češće da organizujemo", dodaju.

Bilo je i onih koji su doručak za izbeglice kupili u radnji Palestinca iz Sirije. Na meniju falafel, lafu, humus.

"Ovo je zaista ogomnih razmera i potrebe su velike. Ko god može neka se pridruži akcijama koje će trajati dok traje egzodus", navodi Veran Matić, predsednik Fonda B92.

U parku kod Autobuske stanice u ovom trenutku najviše je izbeglica koji su i kod kuće teško živeli. Za sve one koji žele da pomognu - preporuka - dolazite u manjim grupama i kese spuštajte tamo gde sami procenite da im je mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 196 idi na stranu