Dogovor Moskve i Pariza o nosačima helikoptera

Moskva -- Pregovori Francuske i Rusije o isporuci dva nosača helikoptera "mistrala" su završeni, saopštio je savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina.

Izvor: Tanjug
Podeli

Osim toga, dogovoreni su rokovi i suma koju će Pariz vratiti Moskvi

"Pregovori su završeni, sve je rešeno - rokovi i suma koju Pariz treba da isplati Moskvi", rekao je za RIA Novosti Vladimir Kožin, savetnik predsednika Vladimira Putina za vojno-tehničku saradnju.

Kožin je izrazio nadu da će sporazum o raskidu ugovora uskoro biti potpisan.

Tada će, kako je kazao, biti saopštena suma koju će Francuska da isplati Rusiji, preneo je Sputnjik.

Francuski predsednik Fransoa Oland pre dva dana je rekao da će u narednih nekoliko sedmica odlučiti da li će da raskine sporni ugovor o isporuci dva nosača helikoptera Rusiji.

Sudbina dva desantna broda opterećuje odnose Francuske i Rusije više od godinu dana, posle odluke Pariza da zamrzne ugovor vredan 1,2 milijarde evra, u okviru sankcija koje je zapad nametnuo Rusji, zbog aneksije Krima i navodne podrške separatistima u Ukrajini.

Prvi brod trebalo je da bude isporučen 2014. godine, a drugi tokom ove.

Putin je ukazao na važnost ugovora iz 2011. godine, navodeći da je Rusija naručila brodove, uglavnom da bi pomogla francuskom brodogradilištu. On je ponovio da Moskva i dalje želi svoj novac nazad.

Prema ruskim novinama Komersant, Francuska je ponudila da raskine ugovor o mistralima i da vrati 785 miliona evra Rusiji, uz uslov da Francuska brodove može da preproda trećoj zemlji.

Komersant je izvestio da Francuska predlaže da vrati samo gotovinu koja je do sada uplaćena, a Rusi tvrde da imaju pravo i na nadoknadu drugih troškova, kao što je obuka posade i izgradnja lučke infrastrukture u Vladivostoku, gde je bilo planirano a bude baza prvog broda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 498 idi na stranu