Ostavka direktora Lutrije, radnici na poligrafu

Beograd -- Direktor DLS Aleksandar Vulović podneo je ostavku iz "moralnih razloga". Kako saznaje B92, radnici DLS bili na poligrafskom ispitivanju.

Izvor: B92, N1
Podeli

Informacija o Vulovićevoj ostavci stiže dva dana nakon što je izvlačenje brojeva u 59. kolu igre "Loto" izazvalo sumnje javnosti u regularnost te igre.

Iz Državne lutrije Srbije su naveli da je sve bilo apsolutno regularno i da je problem sa izvučenim brojevima i njihovom prikazu tokom TV prenosa bio grafičke prirode, a ne problem sa tokom izvlačenja.

U Tužilaštvu su najavili provere celog slučaja.

Kako saznaje B92, više osoba iz DLS koji su bili zaduženi za organizaciju i izvlačenje 59. kola igre na sreću Loto bili su na poligrafskom ispitivanju, a prema našim saznanjima, sva lica su "prošla" poligraf.

Ministar policije Nebojša Stefanović potvrdio je da je šest osoba saslušano povodom sumnji u regularnost izvlačenja i najavio je saslušanje još šest lica.

Stefanović je rekao da je zaplenjena i računarska oprema i da će loptice biti veštačene.

Sumnju u regularnost izvlačenja izazvao je trenutak kada je u direktnom TV prenosu, nakon izvlačenja tri broja (4, 33, 12), umesto izvučenog četvrtog po redu, broja 27, na ekranu ispisan broj 21.

Ubrzo se na ekranu pojavio i peti broj 27, računar je odmah izračunao i broj dobitnika sa pet pogodaka, a zatim je iz bubnja izašao broj 21.

Vulović je juče, na konferenciji za novinare, rekao da sve dogodilo zbog ljudskog faktora.

"Umesto da ukuca, da unese broj 27 , on je uneo broj 21. U tom trenutku, valjda videvši šta je uradio , čovek unosi broj 27. Dakle unosi broj one loptice koja je izašla. E sada, sticajem okolnosti, kažem, po nekim zakonima verovatnoće, postojala je mogućnost da izađe loptica 21 i ona je izašla. Mislim ako mene pitate, za mene tu nije ništa čudno", rekao je Vulović.

DLS je na sajtu izdala i saopštenje u kome navodi da je u 59. kolu došlo do "tehničke greške izazvane ljudskim faktorom, odnosno omaškom operatera angažovanog na izvlačenju, tako što je na ekranu greškom ispisan broj 21".

"Osim toga nije bilo nikakvih drugih radnji koje bi dovele u pitanje regularnost ovog izvlačenja, što su potvrdili članovi Komisije za izvlačenje brojeva koju čine dva predstavnika Državne lutrije Srbije i jedan Ministarstva finansija. Isti zaključak donela je i Komisija centralnog trezora nakon završetka izvlačenja", navedeno je u saopštenju.

Više javno tužilaštvo izdalo je nalog policiji za prikupljanje informacija i obaveštenja radi utvrđivanja svih činjenica i eventualnoj krivičnoj odgovornosti u vezi sa izvlačenjem brojeva.

Srpski premijer Aleksandar Vučić je rekao da policija radi svoj posao i da će "ako je bilo krivičnog dela, odgovorni odgovarati", a najavio je i promene u samoj DLS.

"Besan sam što sam slušao sve oko sebe, kako neko drugi hoće da krade, a sve vreme smo sebe potkradali", rekao je premijer navodeći da bi bilo najbolje rešenje naći strateškog partnera za Državnu lutriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 197 idi na stranu