Nikolićeva platforma - zakucana u fioci?

Beograd -- Nakon više od deset rezolucija i deklaracija o KiM, stigao je i predlog predsednika Tomislava Nikolića. Ipak, još nema odgovora na pitanje koliko je ona realna.

Izvor: B92
Podeli

Na pitanje B92 za neki komentar, Nikolić odgovara "Kada budemo otvarali drugo porodilište".

Iako su mediji još u maju izvestili da je platforma stigla u Vladu Srbije, zvaničnog stava da li je nešto dogovoreno - nije bilo. Premijer Vučić sada kaže da se i dalje vode razgovori na relaciji Nemanjina - Andrićev venac.

"Mi smo razgovarali, nastavićemo razgovore, razgovaraćemo ubuduće o svemu tome. Čekamo završetak ovih briselskih razgovora da vidimo kako sve stvari stoje u ustavno-pravnom pogledu i onda ćemo te razgovore o platformi nastaviti", rekao je Vučić.

Ukoliko bi Nikolićeva verzija bila i konačna verzija, javili bi se brojni problemi. Ona bi iziskivala promenu Ustava Srbije, a s druge strane, nema naznaka da bi međunarodna zajednica prihvatila povratak na stanje pre Briselskog sporazuma, što se suštinski predlaze predsednikovom platformom.

Poslanik demokrata Borislav Stefanovic Nikolicev predlog naziva spiskom želja iz 1997. godine.

"Sada je 2015. godina, a ona je potpuno van vremena i prostora i služi za dodatno Nikolićevo političko profilisanje u odnosu na Vladu kao čuvara i baštinika srpskog nacionalizma", kaže Stefanović.

Za to vreme nekadašnja predstavnica srpskog naroda sa Kosova Rada Trajković kaže da je platforma ventil za deo javnog mnenja u kome jača nacionalni blok.

"Vreme odmiče i vidimo da se platforma ne pojavljuje, a Briselski sporazum ide, implementacija Briselskog sporazuma ide, što definitivno govori da platforma stoji negde zakljucana u fioci", kaže Trajković.

Poslednja rezolucija o Kosovu, čiji je prvobitni autor takođe bio predsednik Nikolić, pretrpela je izmene u više delova kada je stigla pred Vladu, da bi je zatim poslanici usvojili početkom 2013. godine, uz protivljenje dela opozicije iz DSS i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 214 idi na stranu