Saudijski ministar kritikovao komentare Irana

Rijad -- Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-Džubeir kritikovao je "agresivne komentare" iranskih zvaničnika.

Izvor: Tanjug
Podeli

Time je intenziviran verbalni rat između Saudijske Arabije i Irana nakon sklapanja istorijskog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Al-Džubeir je tu kritiku izneo tokom razgovora sa šeficom za spoljne poslove Evropske unije Federikom Mogerini, koja je stigla u zvaničnu posetu Saudijskoj Arabiji kako bi svog kolegu izvestila o garancijama sadržanim u sporazumu o iranskom nuklearnom sporazumu, postignutom 14. jula u Beču, koje onemogućuju Iran da proizvede nuklearnu bombu, prenela je agencija AFP.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova je juče optužila saudijskog saveznika Bahrein za "neosnovane navode u cilju podsticanja tenzija u regionu", nakon što je bahreinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je privelo dvojicu muškaraca osumnjičenih za krijumčarenje oružja iz Irana.

Saudijski ministar al-Džubeir je, komentarišući izjavu iranske portparolke, rekao da "takav komentar nije komentar koji bi dala zemlja koja želi dobre odnose. Takve izjave uzrokuju eskalaciju tenzija i dato ih je mnogo".

On je dodao da najnoviji komentari iranskih zvaničnika predstavljaju njihovo mešanje u dešavanja u regionu i da su za Saudijsku Arabiju oni neprihvatljivi.

I iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif je juče u Kuvajtu izjavio da "neke zemlje žele konflikt i rat u regionu", što se, kako ističe AFP, odnosi na Saudijsku Arabiju iako ta zemlja nije direktno imenovana.

Zarif je odbacio kao neosnovane tvrdnje vlasti Bahreina o pokušaju šverca oružja, nazvavši tajming takvog saopštenja "pokušajem da se spreči bilo kakav napredak u saradnji" između zemalja u Persijskom zalivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 498 idi na stranu