Poslanici EP delili "cveće Srebrenice"

Strazbur -- Povodom 20. godišnjice zločina u Srebrenici, četiri člana Evropskog parlamenta delila su „cveće Srebrenice“ pola sata ispred sale za sastanke, saopštio je EP:

Izvor: Tanjug
Podeli

Cveće su delili Edvard Kukan, Jozo Radoš i Igor Šoltes i Tanja Fajon na čiju ideju je događaj organizovan.

"Cveće Srebrenice", ručno rađeni "simbol tragične prošlosti i užasnog zločina protiv čovečnosti" delo je članica udruženja Majke Srebrenice i Žepe, navodi se u saopštenju.

EP dodaje da je ovaj događaj simbolično podsećanje na ono što se dogodilo i što ne sme biti zaboravljeno, kao i na ono što više nikad ne sme da se dogodi.

"S dubokim poštovanjem danas odajemo poštu onima koji su umrli u Srebrenici. To je naša ljudska i moralna obaveza, da se sećamo i ne dozvolimo da se takvi zločini ponove. Delimo ovo cveće, koje su napravili oni koji su preživeli, da bismo jasno, zajednički poručili da se sećamo izgubljenih nedužnih života i da se nadamo da takve nečovečnosti kakva je bila u Srebrenici više neće biti", rekao je Kukan.

Tanja Fajon, koja je pokrenula ovu inicijativu, izjavila je da "Srebrenica, kao najgori čin genocida od 1945, pokreće dva pitanja: Koje su lekcije naučene? i Kako se može postići pomirenje?".

"Verujem da 20 godina pošto su ljudi masovno ubijeni i mostovi porušeni, region može da nastavi putem pomirenja i saradnje, da izgradi nove mostove i odlučno ide ka Evropskoj uniji", rekla je Fajonova.

Jozo Radoš, koji je takođe delio cveće, rekao je da "nam istorija daje lekcije i da sećanje za zločin u Srebrenici treba da donese više pravde i fer suđenja za zločine počinjene u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije".

"Sećanje na Srebrenicu takođe treba da pomogne evropskim zemljama da preuzmu sopstvenu odgovornost za prošle događaje, kako bi sprečile da se istorija ponavlja. Prvi korak na tom putu je suočiti se sa zločinima i otvoreno priznati odgovornost za njih. Naša današnja akcija je mali doprinos tome", naveo je Radoš.

Da zločin u Srebrenici više ne sme da se ponovi rekao je i Šoltes i dodao da se nada da će ovom akcijom doprineti pružanju šanse BiH da napreduje i postane zemlje trajnog mira, navodi u saopštenju EP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 498 idi na stranu