Novi Pazar: Skupština osudila genocid u Srebrenici

Novi Pazar -- Skupšina grada Novog Pazara je jednoglasno usvojila Odluku o osudi genocida u Srebrenici i proglašavanju 11. jula danom sećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima

Izvor: Beta
Podeli

Odlukom gradske Skupštine Novog Pazara najoštrije se osuđuje genocid, ali i svako poricanje genocida.

Osim toga, Skupština Novog Pazara osudila je i sve druge zločine počinjene devedesetih godina i izrazila saosećanje sa porodicama žrtava.

Tekst Odluke sastavljen je nakon sastanka šefova četiri odborničke grupe bošnjačkih stranaka u lokalnom parlamentu, a usvojena je jednoglasno.

Predsednik Sandžačke narodne partije (SNP) Mirsad Đerlek izrazio je zadovoljstvo time što je Odluka doneta jednoglasno i istakao da su time Bošnjaci pokazali svest da žele da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi.

"Naravno, ova Odluka nije usmerena protiv Srba i želimo da decu vaspitavamo u duhu da u budućnosti, kao i vekovima do sada, moramo živeti zajedno. Moramo im i objasniti šta se desilo u Srebrenici kako nikome ne bi palo na pamet da nešto slično ponovi", rekao je Đerlek.

Šef odborničke grupe "Za evropski Novi Pazar" Muamer Bačevac ocenio je da je usvajanje ove Odluke preduslov za uspostavljanje boljih odnosa Srba i Bošnjaka.

"Verujemo i da će država na pravi način sagledati dešavanja u Srebrenici i da će izaći sa jasnim stavovima u budućnosti. Nažalost, još nije zrela situacija u Srbiji za tako nešto, ali ubeđen sam da će doći vreme kada će država, ali i cela javnost zauzeti isti stav prema Srebrenici, koji je zauzela Skupština Novog Pazara", izjavio je Bačevac.

I predstavnici opozicionih partija smatraju da je Odluka o osudi genocida u Srebrenici polazna tačka za dijalog dva naroda i uspostavljanju trajnog mira na Balkanu.

Odbornik Stranke demokratske akcije Sandžaka Fuad Baćićanin je rekao da je bilo važno da Skupština Novog Pazara definiše ono što se u Srebrenici desilo, onako kako je to definisao i "ceo demokratski svet".

"Bez jasnog definisanja istine i nazivanja onoga što se desilo tačnim imenom ne može se ići ka pomirenju. Zbog toga mislim da će ova odluka voditi ka pomirenju", naglasio je Baćićanin.

Šef odborničke grupe Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Admir Muratović istakao je da se osudom genocida u Srebrenici Novi Pazar odužio nevino nastradalima.

"Tek sada se može krenuti u suštinski dijalog Bošnjaka i Srba, jedina dva naroda koje ni genocid nije uspeo da razdvoji. Nadam se da će i država smoći snage da donese ovakvu odluku i da će najviši državni zvaničnici otići u Srebrenicu na obeležavanje 20 godina genocida", izjavio je Muratović.

Današnjem zasedanju lokalnog parlamenta nisu prisustvovali Slobodan Nedeljković i Radomir Mijaljević sa liste "Pokrenimo Novi Pazar – Tomislav Nikolić" i Vinko Dobrić iz Demokratske stranke.

Njihovi koalicioni partneri iz SDP-a naveli su da su pokušavali i sa njima da razgovaraju o ovoj odluci kako bi zajedno sačinili tekst, ali da predstavnici Srba u lokalnom parlamentu nisu izrazili želju za tim.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je da je razočaran njihovim nedolaskom na današnju sednicu.

"Žao mi je što nisu prisustvovali. Mislim da su mogli da pokažu dobru volju jer je Skupština grada osudila i sve druge zločine koji su počinjeni tokom devedesetih", rekao je Mahmutović.

U izjavi za novopazarski radio Sto plus Nedeljković je rekao da politički predstavnici Srba u lokalnom parlamentu nisu želeli da učestvuju u usvajanju dokumenta koji je protiv nacionalnih interesa tog naroda.

"Nije tačno da su nas zvali na konsultacije oko usaglašavanja teksta, pa nismo ni znali šta u njemu piše. Zbog toga nismo želeli da dođemo i damo legitimitet dokumentu koji Srbe optužuje za genocid u Srebrenici i koji je protiv nacionalnog interesa našeg naroda", rekao je Nedeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 214 idi na stranu