Asanž Olandu: Ugrožen mi je život; Pariz: Nije

Pariz -- Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je zatražio azil u Francuskoj, ali je francuska vlada njegov zahtev odbila.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je poslao otovoreno pismo u kom poziva predsednika Francuske Fransou Olanda da ga primi u tu zemlju pošto mu je život u opasnosti.

"Kao država članica Evropske unije, kao zemlja koja se tokom čitave svoje istorije borila za vrednosti koje sam i ja usvojio, kao peta svetska sila, kao zemlja koja je obeležila moj život... Francuska može, ako želi, da deluje", objašnjava Asanž u svom pismu.

Francuska vlada je Asanžov zahtev odbila navodeći da se on ne suočava sa "neposrednom opasnošću", prenosi AFP.

"Francuska ne može da deluje po njegovom zahtevu. Situacija gospodina Asanža ne predstavlja neposrednu opasnost. Osim toga, za njim je raspisana evropska poternica", saopštila je kancelarija predsednika Olanda, nekoliko sati nakon što je objavljeno Asanžovo pismo.

Na početku teksta, Asanž sebe opisuje kao novinara koga progone i prete mu smrću vlasti SAD zbog njegovih profesionalnih aktivnosti.

Osnivač Vikiliksa, koji danas puni 44 godine, ističe da nikada nije bio formalno optužen za neki prestup ili zločin nigde u svetu, uključujući Švedsku i Veliku Britaniju.
Asanž navodi da je u aprilu 2010. odlučio da objavi video-snimak pod naslovom "Kolateralno ubijanje" na kojem se vidi kako američki vojnici u Iraku izvode masakr nad više civila, među kojima su dva zaposlena u Rojtersu, i deci nanose teške rane, uz smeh i sarkastične komentare.

"Od tada, putem preciznih i ciljanih pretnji smrću, protiv mene i glavnih zaposlenih u Vikiliksu se sprovodi politički progon neviđenih razmera. Od tada nikada nije prestao", navodi Asanž u pismu Olandu.

On podseća da je bio prinuđen da zatraži azil u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. godine kako bi izbegao izručenje SAD te da tu boravi već tri godine i 10 dana, u prostoriji od pet i po kvadratnih metara.

"Pristup svežem vazduhu i suncu su mi zabranile britanske vlasti, kao i mogućnost da odem u bolnicu; od kada sam se ovde sklonio, mogao sam da balkon upotrebim samo tri puta, na sopstveni rizik", stoji u pismu.

Asanž navodi da mu je onemogućen normalan porodičan i intiman život i da je taj prostor pod stalnim nadzorom više desetina britanskih policajca koji redovno proveravaju identitet njegovih posetilaca, kao i izvesnog broja agenata u civilu i obaveštajaca u susednim zgradama.

On podseća da Velika Britanija ne želi da mu prizna azil niti da mu garantuje da neće biti izručen SAD, a neizručenje ne želi da mu garantuje ni Švedska u slučaju da tamo ode.

U Švedskoj se Asanž suočava sa optužbama da je jednu ženu silovao, a jednu seksualno uznemiravao, što on poriče.

Bivši haker strahuje da bi, ako bude izručen Švedskoj, mogao da bude prebačen u SAD gde bi mu se sudilo zbog objavljivanja poverljivih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata na Vikiliksu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 498 idi na stranu