GR: Vrhovni sud odlučuje o referendumu, ali...

Atina -- Grčki Vrhovni sud će svega 48 sati pre zakazanog referenduma odlučivati o tome da li raspisivanje izjašnjavanja građana krši zakone Grčke.

Izvor: B92
Podeli

Referendum o tome da li građani Grčke žele da prihvate mere za spasavanje iz finansijskog kolapsa koje su preporučili strani kreditori trebalo bi da bude održan u nedelju, a Savet Evrope, najviše evropsko telo za odlučivanje o ljudskim pravima, već je dalo ocenu da ne postoje uslovi da se referendum održi.

U obrazloženju Saveta Evrope navedeno je da je izjašnjavanje građana zakazano u veoma kratkom vremenskom periodu i da referendumsko pitanje nije jasno.

Takođe, Savet Evrope je preporučio da građanima treba uputiti izbalansirani materijal u kampanji i to najmanje dve nedelje pre glasanja. Referendum je raspisan 27. juna, osam dana pre održavanja.

Čak i ako Vrhovni sud odluči da je održavanje referenduma u suprotnosti sa zakonima, izjašnjavanje može da omogući grčki parlament, tako da postoje veoma male šanse da do referenduma u nedelju ne dođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 498 idi na stranu