"Stigla je nova britanska rezolucija"

Beograd -- Premijeru Aleksandru Vučiću uručena je treća verzija britanske rezolucije o Srebrenici, a kako saznaje B92, u njoj ima elemenata preuzetih iz ruske rezolucije.

Izvor: B92
Podeli

Kako je novinarima u Budimpešti potvrdio premijer, dokument je stigao, ali ga naša delegacija još nije proučila.

Najavljene rezolucije o Srebrenici trenutno su u žiži javnosti u regionu i u Njujorku, gde će Savet bezbednosti UN raspravljati o dva dokumenta, koja su podigla dosta prašine pred obeležavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

U diplomatskim krugovima agenciji Beta danas je rečeno da se predlog rezolucije o Srebrenici koju bi povodom 20 godišnjice genocida trebalo da razmatra Savet bezbednosti UN i dalje usaglašava.

Kako navode izvori Bete, uobičajena je praksa da se tekst predloga rezolucije menja u skladu s komentarima kako stalnih tako i nestalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Srbija o prvoj verziji britanske rezolucije nije bila ni obaveštena niti je konsultovana o tekstu, pa je premijer Vučić rekao da "Beograd nije oduševljen načinom na koji se taj dokument pojavio".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u pismu Savetu bezbednosti saopštio da rezolucija ruši mir na Balkanu i da bi njeno usvajanje bilo nepotrebno i štetno.

Britanija je najavila rezoluciju kao dokument koji bi trebalo da "doprinese pomirenju u regionu", dok je Rusija za svoj predlog navela da je "uravnoteženiji i orijentisan na pomirenje, a ne na stvaranje dodatnih linija podela u BiH".

Kako je rekao britanski ambasador u UN Metju Rajkroft, Velika Britanija neće povući svoj nacrt rezolucije o Srebrenici zbog toga što je Rusija predložila svoju verziju nacrta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Avaz" navodi da će se tako britanska rezolucija, najverovatnije, naći na glasanju kao što je i predviđeno, u utorak 7. jula, u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 214 idi na stranu