Zabrinutost zbog napada na novinare

Beč -- Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) saopštila je da je duboko zabrinuta povodom skorašnjih napada na novinare u Hrvatskoj i Makedoniji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ova organizacija je izrazila i zabrinutost i zbog toga što novinaru iz Srbije nije dozvoljen ulazak u Rusiju.

Srpski novinar Stevan Dojčinović koji radi za Projekat izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OČRP) je 13. maja bez objašnjenja zadržan 20 časova na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, da bi potom bio deportovan.

Kako je Dojčinović saopštio za SEEMO, ruski zvaničnici su od njega tražili da potpiše da je svestan da mu je na osnovu nekog ruskog zakona iz 1996. godine zabranjeno da uđe u Rusiju do 13. maja 2020, što je on i potpisao kako bi izbegao maltretiranje.

U njegovom pasošu, međutim, nema nikakve zvanične zabrane, navodi se u saopštenju SEEMO.

Dojčinović je novinar istraživačc, specijalizovan za otkrivanje veza između organizovanog kriminala i biznismena, kao i između pranja novca i industrije kocke. U Rusiju je putovao kako bi održao predavanje na Novinarskom fakultetu u Voronježu, ali ga niko na aerodromu nije ni pitao zašto je doputovao.

U Hrvatskoj su juče uveče tri nepoznata napadača tukla slobodnog novinara i blogera Željka Peratovića u blizini njegove kuće u mestu Lika Pokupska, u blizini Karlovca. Peratović je dobio nekoliko udaraca u glavu i bila mu je potrebna medicinska pomoć. On je, inače, ranije više puta dobijao ozbiljne pretnje.

U utorak je u Puli novinara Nova TV Domagoja Mikića napala osoba koju je želeo da intervjuiše. Do napada je došlo na javnom mestu i postoji video snimak tog incidenta, stoji u saopštenju SEEMO.

U Skoplju su 22. maja dva neidentifikovana napadača napala Sašu Ivanovskog, vlasnika onlajn informativnog portala Maktel. On je zadobio povrede glave i leđa i bila mu je potrebna medicinska pomoć.

Nekoliko dana ranije Ivanovski se požalio kako mu je bilo zabranjeno da uđe u klub skupštinskih poslanika nakon što je premijeru Nikoli Gruevskom postavio pitanje o kupovini luksuznog automobila.

Nekoliko nedelja ranije, zapaljen je auto jednog od vodećih makedonskih novinara i eksperta za medije Saša Ordanoskog.

Generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović ističe kako svi ovi slučajevi ukazuju da je "posao novinara u Jugoistočnoj Evropi veoma težak i opasan".

On je izrazio nadu da će policija uhapsiti napadače na novinare u Hrvatskoj i Makedoniji i da će ih sud kazniti.

Što se Dojčinovićevog slučaja tiče, Vujović je od ruskih zvaničnika zatražio objašnjenje odluke o tome da mu se zabrani ulazak u Rusiju, kao i hitno povlačenje takve odluke. "Ne može da bude bilo kakvog razloga da se jednom novinaru zabrani ulazak u Rusiju", ističe Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 541 idi na stranu