Gas i Srbija: Brine li Moskva, šta kažu SAD

Beograd -- Premijer kaže da se rešenja traže u interesu građana, ne velikih sila, iz Predsedništva kažu da "Moskva ne zamera", a šef diplomatije da je "dosta romantike".

Izvor: B92
Podeli

Da li Srbija može da se odupre pritisku velikih sila u energetici? To je pitanje koje se već dugo postavlja. Premijer veruje da može. Namera Srbije da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu iz Azerbejdžana koji ima američku podršku, ne znači okretanje leđa Rusiji,već brigu za za građane Srbije.

"Ako neko misli da treba da se nekome zaklinjem i kažem 'mi vas volimo najviše na svetu, pa ćemo od vas'... Zakleo sam se na Ustav, zakleo sam se pred zastavom i odgovaram građanima, a ne bilo kojoj drugi sili", rekao je Vučić.

Novu energetsku politiku, ali i put premijera u SAD, Moskva nam neće zameriti, tvrdi savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić.

"Mi bismo to osetili, znali bismo, neko bi od ruskih predstavnika, makar i na nižem nivou nešto rekao. Mi nikada nismo ništa čuli. Mi se ne rukovodimo reakcijama bilo koga, već isključivo sopstvenim procenama i interesima i to nailazi na razumevanje i na odobravanje. Nemamo brige", rekao je Mrkić za B92.

Jasno je da Srbija ima prijatelje i na istoku i na zapadu, kaže za B92 američki ambasador Majk Kirbi. U sredu, kada se budu sastali Vučić i američki potpredsednik Bajden, biće i za Srbiju nelagodnih tema, kao na primer slučaj nerasvetljenog ubistva braće Bitići.

"To je uvek tema, to zna gospodin Vučić, to je znao i gospodin Dačić. Takođe, paljenje naše ambasade 2008. godine je tema, niko nije osuđen za to. Imamo mnogo tema, tu su energetika, vaš put ka EU, Kosovo, saradnja dve vojske...", rekao je Kirbi.

U takvoj atmosferi Srbija prvi put obeležava Dan diplomatije, s jasnom porukom da je budućnost u Evropskoj uniji.

"Ne možemo sebi da dozvolimo romantičarske snove da budemo Istok Zapadu, a Zapad Istoku", rekao je Dačić.

"Srbija treba da održava odnose sa celim svetom, da je svi poštuju, ali da je se niko ne plaši", poručio je ministar inostranih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 191 idi na stranu