KiM deo Procesa saradnje J. Evrope?

Priština -- Prištinski mediji javili su da je Kosovo postalo članica Parlamentarne skupštine procesa saradnje u jugoističnoj Evropi, čiji je sastanak održan u Tirani.

Izvor: Beta
Podeli

Konsenzusom su zemalje članice odlučile da Kosovo bude deo Parlamentarne skupštine procesa saradnje u jugoističnoj Evropi, napisao je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji na Fejsbuku.

Prema navodima predsednika kosovskog parlamenta, to je najbolji izraz progresa koji je Kosovo postiglo kao i izraz ocene da je Kosovo faktor mira, stabilnosti i pozitivnih kretanja u regionu.

Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se Jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Proces saradnje Jugoistočne Evrope nakon današnjeg prijema Kosova broji 13 zemalja.

U svojstvu punopravnih članova u radu učestvuju Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turska i Kosovo.

U Tirani je održan i sastanak ministara spoljnih poslova Procesa ;saradnje u jugoističnoj Evropi, kome je prisustvovao i ministar iz Srbije Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu