"Običan lopov ne pita za kuću"

Klina -- Napadi u Klini nisu običan kriminal jer kada lopovi nekome ukradu novčanik ne pitaju ga zašto nije prodao kuću ili zemlju, kaže zamenik premijera Kosova.

Izvor: Beta
Podeli

"Kako to da obični kriminalci napadajući pitaju (povratnike) zašto imaju visoku cenu za svoju imovinu? Zašto nisu prodali svoje kuće? Kada će da idu za Srbiju?”, izjavio je Branimir Stojanović izjavio je u Klini, tokom obilaska povratnika koji su proteklih nedelja napadani i pljačkani.

Prema njegovim rečima, situacija je gora nego što su prikazivali mediji.

Osim toga, on je izrazio nezadovoljstvo izveštajem Euleksovog mobilnog tima o tim napadima i razlozima koji su do njih doveli.

Stojanović je u selu Vidanje u opštini Klina, na konferenciji za novinare, ocenio da su povratnici u takvoj situaciji da bi svi trebalo da se zabrinu i da se zapitaju da li rade svoj posao ili to treba neko drugi da radi za njih.

On je pokazao dokument zbog kojeg je i insistirao da se danas vidi sa povratnicima, ali i da skrene pažnju onima koji treba da rade svoj posao da to ne rade kako treba.

Stojanović je precizirao da je taj papir izveštaj mobilnog tima Euleksa o dešavanjima u Klini.

"Napisali su da to nisu međuetnički sukobi. Da nisu etnički motivisani napadi. Da se radi o običnom kriminalu. Da jedine probleme stvaraju takozvane paralelne strukture i privremeni organi koji, valjda govoreći o istini šta se ovde dešava, stvaraju problem nekome", pojasnio je Stojanović.

Pročitajte još: Mediji su ranije tokom dana objavili da su povratnika Vladu Raškovića opljačkale noćas, za sada, nepoznate osobe, dok je bio u svojoj kući u selu Dugonjive u opštini Klina na Kosovu.

"Ovo će morati da se ispravi i tražiću od šefa Euleksa odgovornost onih koji su pisali izveštaj", rekao je Stojanović.

Stojanović je naveo da se sa šefom Euleksa dogovorio da se sledeće nedelje ponovo sastanu. Dodao je da će na tom sastanku zatražiti obrazloženje - kako je moguće da neko posle svega vidjenog kaže da su napadi na povratnike običan kriminal.

Prema njegovim rečima, ovo što se događa sa Srbima povratnicima u Klini ozbiljan je problem.

Stojanović i predsednik opštine Gračanica Valdeta Kostić obišli su danas povratnike, porodice Konić i Dabižljević u Klini, koje su razbojnici pretukli i opljačkali, kao i Voštiće u selu Klinavac i Šmigiće u Drsniku koje su razbojnici opljačkali. Obišli su i Vladimira Raškovića u selu Dugonjive koga su opljačkali prošlu noć i to četvrti put od kad se vratio.

Povratnici su tražili zaštitu i, kako je rekao Konić - slobodu.

Stojanović je poručio povratnicima da su predstavnici Srba sa njima i da će od danas biti otvorena kancelarija u Vidanju da zajedno rešavaju problem.

Što se tiče nedavno uhapšenih šest Albanaca i jednog kosovskog Crnogorca osumnjičenih za napade na povratnike, Stojanović je rekao da su, prema nezvaničnim saznanjima koje ima, neki, a možda i svih sedmoro osumnjicenih za napade, koje je policija uhapsila pre dva dana - pušteni iz pritvora.

On je rekao da i dalje čeka da se rasvetle svih napadi na povratnike koji su se dogodili proteklih godina.

Prema njegovim rečima, i nedavno osnovana Medjuministarska grupa u Vladi Kosova mora da pomogne u rešavanju problema povratnika i da menja stvari koje im otežavaju život.

Stojanović je rekao da je razgovarao i sa direktorom Kosovske policije Spendom Mađunijem o tome da se u opštini Klina uposle i policajci Srbi i da je Mađuni pokazao dobru volju da se to i realizuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu