Spaljena lutka sa likom premijera

Srinagar -- Dva policajca u Indiji uhapšena su zbog ubistva tinejdžera tokom protesta u problematičnom regionu Kašmiru, saopštila je policija.

Izvor: Tanjug, Beta/AP
Podeli

Preliminarnom istragom utvrđeno je da je jedan policajac naredio drugom da otvori vatru na demonstrante koji su ih gađali kamenicama tokom protesta u subotu u selu Narbal, "kršeći utvrđenu standarnu operativnu proceduru".

Porodica ubijenog mladića, koji ima oko 15 godina, tvrdi, međutim, da su ga vlasti privele i da su ga ubile na ulici.

Indijske vlasti se suočavaju sa sve većim nezadovoljstvom separatista, posle hapšenja njihovog lidera Masarata Alama u petak, na osnovu optužbi za predvođenje antiindijskih protesta u regionu.

Alam je ponovo uhapšen samo nekoliko sedmica pošto je oslobođen iz zatvora posle pet godina, po istim optužbama.

Inače, stotine ljudi u pakistanskom delu Kašmira spalilo je indijsku zastavu i lutku s likom premijera te države na protestu zbog policijske brutalnosti u indijskom delu te podeljene oblasti.

Izbeglice iz indijskog dela Kašmira okupile su se pod sloganom "Zaštitnici slobode" u Muzafarabadu, prestonici pakistanske oblasti, preneo je AFP.

Na protestu su učestvovala i deca koja su nosila plakate sa natpisima "Idi Indija, napusti (Kašmir)" i "Oslobodite kašmirske vođe".

Indijski zvaničnici se bore da obuzdaju gnev građana nakon hapšenja lidera separatista u petak, pod optužbom da je predvodio proteste protiv indijske vlasti.

Masarat Alam Bat uhapšen je dva dana pošto je uzvikivao pro-pakistanske slogane na mirnom skupu separatista.

Na ulicama u Srinagaru danas je bilo napeto, a naoružani policajci i pripadnici paravojnih jedinica pregledali su vozila i ispitivali ljude.

Kašmir, s većinskim muslimanskim stanovništvom, podeljen je između Indije i Pakistana od kako su obe države stekle nezavisnost 1947. godine.

Od velike pobune 1989. nekoliko pobunjeničkih grupa traže da region dobije nezavisnost ili da se pripoji Pakistanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 557 idi na stranu