Tajna dokumenta ID izašla u javnost

Iako deluje da samo religijski fanatizam motiviše Islamsku državu, ona više funkcioniše kao tajna služba sa pažljivo planiranim operacijama, piše „Špigl“.

Izvor: B92
Podeli

U tekstu "Špigla" koji prenosi RT ističe se da je Islamska država planove za osvajanje Sirije planirala godinama.

Nemački časopis kao izvor navodi tajne planove pronađene kod jednog od visokih zvaničnika Islamske države koji je ubijen vatrenom obračunu 2014. godine.

U tim planovima pronađene su informacije o planovima strukture ID nalik tajnoj službi, kao i planovi za zauzimanje velikih delova sirijske teritorije.

„Deo po deo dokument otkriva sofisticiran plan, ali ne za džihad već za izgradnju kalifata hladnim kalkulacijama“, navodi RT u tekstu.

Organizacione tabele i lanac komande koji su nacrtali vrhunski stratezi, kako se navodi u tekstu, jasno definištu strukturu nalik tajnoj službi sa obaveštajnim nadzorom, odsecima za bezbednost, zatvorima, divizijama namenjenim ispitivanju, oružijem, stručnjacima za tehnologiju, kao i šerijatskim sudijama i instruktorima.

Ti dokumetnti, navodi „Špigl“, sadrže detalje špijunskih i drugih obaveštajnih operacija Islamske države u teritorijama koje ih interesuju.

Osim toga, objašnjava se i kako bi muškarci bili regrutovani u redove ID-a u ciljnim gradovima i selima kroz jedinice maskirane kao islamski misionarski centri. Oni bi kasnije obavestili liderstvo Islamske države o moćnim i uticajnim lokalcima, njihovim izvorima bogatstva, političkoj orjentaciji ljudi, kao i bilo kakve druge podatke koje bi posle mogli da iskoriste za ucene.

„Najpametnije bismo postavili kao šarijatske šeike... Neko vreme bismo ih trenirali i posle poslali“, u tim dokumentima navodi Haji Bakr, čovek ID-a koji je smislio plan, a čije pravo ime bilo Samir Abd Muhamed al Khlifavi.

Pročitajte još: Ekstremisti Islamske države objavili su još jedan snimak na kojem je prikazano ubistvo 30 hrišćana iz Etiopije zarobljenih u Libije.

Nakon toga ’braća’ bi u svakom gradu bila izabrana da ožene ćerke najuticajnih porodica, kako bi se obezbedio „njihov ulazak u porodicu bez njihovog znanja“.

ID je osim toga prikupljala i informacije korisne za podelu lokalne populacije, dok je jedan deo plana takođe uključivao eliminaciju bilo kakvih moćnih ljudi i potencijalnih lidera koji bi mogli da oranizuju lokalnu populaciju protiv njihovih pripadnika.

Međutim, u gradovima u kojima bi otpor postao prejak, kako se navodi, Islamska država bi se povremeno povukla, dozvoljavajući sirijskim pobunjenicma da se sukobe sa vladinim snagama.

Razlog zbog kojeg je Islamska država tako popularna kao teroristička organizacija je delom zbog toga što je većina njenih osnivača, uključujući i najbolje stratege, bila deo profesionalnog bezbednosnog aparatusa Sadama Huseina, navodi se u tekstu.

Bakr je bio „veoma inteligentan, čvrst i odličan logističar“, ističe jedan irački novinar. Međutim, kada su Sjedinjene Države iznenada raspustile iračku vojsku nakon invazije 2003. godine, postao je „ogorčen i nezaposlen“.

Kako se navodi, pošto je pre bio nacionalista nekog islamista, Bakr je zajedno sa drugim bivšim pripadnicima iračke obaveštajne službe napravio organizaciju 2010. godine.

Grupa je Abu Bakr al Bagdadija potsavila za svog lidera i budućeg kalifa.

Teroristička organizacije je izgleda ispunila većinu svojih planova i do kraja 2012. godine situacija u Siriji je bila užasna. Predsednik Asad se povlačio dok je nekoliko stotina lokalniih zvaničnika i pobunjeničkih brigada preuzelo kontrolu nad teritorijom.

Tu anarhiju koja se pojavila, ističe RT, iskoristila je tesno organizovana grupa bivših oficira kako bi stvorila teroristički kalifat koji sada kontroliše veliki deo Sirije i Iraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 557 idi na stranu